Antena 3 CNN Externe Axios: Antony Blinken și-a amânat vizita în Orientul Mijlociu, de teama unui atac iranian

Axios: Antony Blinken și-a amânat vizita în Orientul Mijlociu, de teama unui atac iranian

antony blinken getty
Secretarul de stat american Antony Blinken. Sursă foto: Getty Images
de A.I.    |    13 Aug 2024   •   21:39

Secretarul american de stat Antony Blinken și-a amânat plecarea într-o călătorie în Orientul Mijlociu, planificată să înceapă marți, transmite Agerpres, care citează informații publicate de Axios.

Blinken își planificase să ajungă în zonă înaintea discuțiilor pentru încetarea focului în Fâșia Gaza, programate să înceapă joi, săptămâna aceasta, adaugă sursa citată.

Deplasarea șefului diplomației americane a fost amânată din cauza "incertitudinii cu privire la situația" din zonă, susțin două surse anonime consultate de Axios.

Marți, Hamas a confirmat că a lansat două rachete spre Tel Aviv pentru prima dată din luna mai, în timp ce Israelul a efectuat mai multe atacuri aeriene soldate cu morți în Fâșia Gaza.

Luni, oficiali americani au declarat că se așteaptă ca discuțiile de joi privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor să continue conform planificării inițiale.

Negociatorii lui Netanyahu spun că e inutilă participarea la negocieri, dacă premierul israelian nu le extinde mandatul

În Israel, un membru al echipei de negociatori a statului evreu a spus pentru postul TV Channel 12 că "nu are rost" o deplasare la evenimentul de joi, dacă premierul Benjamin Netanyahu nu extinde mandatul de negociere, notează Times of Israel.

Însă clarificările așteptate de echipa israeliană vor fi stabilite la o întâlnire cu Netanyahu la sfârșitul acestei săptămâni, adaugă sursa citată.

Negociatorii israelieni l-au avertizat pe premier la începutul acestei luni că nu va fi posibil să se ajungă la un acord cu Hamas, după ce șeful guvernului de la Ierusalim a formulat noi cereri.

Netanyahu spune însă că nu a adăugat noi cereri, ci a oferit clarificări care să permită implementarea acordului.

Iranul a anunțat, marți, al doilea exercițiu militar în ultimele trei zile

În Iran, autoritățile republicii islamice au anunțat un exercițiu militar, marți seara, în nordul țării.

Exercițiul planificat în provincia Gilan, la Marea Caspică, are rolul să sporească pregătirea defensivă a forțelor navale, potrivit unui oficial iranian.

Acesta este cel de-al doilea exercițiu militar anunțat în Iran în trei zile.

Autoritățile republicii islamice au promis că vor lansa un atac direct asupra Israelului, drept represalii pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, pe 31 iulie, la Teheran.

Iranul a acuzat Israelul pentru acest asasinat. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat implicarea sa. 

Dacă amenințarea se materializează, ar fi al doilea atac direct al Iranului asupra statului evreu. Primul a avut loc în noaptea de 13 spre 14 aprilie și a implicat circa 300 de rachete și drone.

Cele mai multe dintre aceste proiectile au fost doborâte de o coaliție formată de SUA cu aliați occidentali și regionali și de apărarea antiaeriană israeliană.

Iranul a lansat atacul din aprilie după ce mai mulți militari de top ai săi au fost uciși într-o lovitură aeriană lansată de Israel la Damasc.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close