Antena 3 CNN Externe Antioxidanţii sunt ineficienţi în lupta împotriva îmbătrânirii

Antioxidanţii sunt ineficienţi în lupta împotriva îmbătrânirii

Antioxidanţii sunt ineficienţi în lupta împotriva îmbătrânirii
01 Dec 2008   •   14:45

Dietele şi cremele care se bazează pe proprietăţile împotriva îmbătrânirii ale antioxidanţilor ar putea fi ineficiente. Un studiu, efectuat de o echipă de cercetători britanici pe viermi nematozi, a demonstrat că până şi acele exemplare cărora le-au fost administraţi cei mai puternici antioxidanţi au trăit la fel de mult ca viermii netrataţi. Cercetătorii de la University College London au concluzionat, într-un articol publicat în revista Genes and Development, că nu există dovezi concludente care să demonstreze că antioxidanţii pot întârzia efectele îmbătrânirii.
Antioxidanţii sunt una din materiile prime de bază din industria cosmetică în ultimii 50 de ani. O teorie lansată în 1956 sugera că îmbătrânirea este provocată de deteriorarea progresivă a moleculelor, ca urmare a acţiunii unei forme reactive de oxigen, cunoscute sub numele de superoxizi sau radicali activi. Acest proces este cunoscut sub numele de stres oxidativ.
Antioxidanţii ar fi trebuit să acţioneze asupra radicalilor activi, minimalizându-le efectele. Studiul, dat publicităţii de cercetătorii britanici explică şi motivele pentru care numeroasele studii, menite să demonstreze veridicitatea teoriei din anii '50, nu sunt concludente.
În ciuda faptului că nu par a avea vreo legătură cu specia umană, minusculii viermi nematozi sunt o unealtă extrem de utilă în încercarea de a afla secretele funcţionării organismului uman. Organismul lor conţine multe gene comune cu cel uman şi, amănunt extrem de important, nu trăiesc mai mult de câteva zile, ceea ce permite cercetătorilor să studieze efectele pe termen lung ale diferitelor tratamente.
Echipa de cercetători britanici, condusă de dr. David Gems, a modificat genetic mai mulţi viermi nematozi, astfel încât organismele lor să fie capabile să "cureţe" surplusul de radicali liberi. Conform teoriei, organismul acestor viermi ar fi trebuit să fie capabil să întârzie procesul de îmbătrânire şi chiar să trăiască mai mult.
Cu toate acestea, viermii modificaţi genetic au trăit la fel de mult ca viermii obişnuiţi, demonstrând astfel că stresul oxidativ are un aport mult mai mic în procesul de îmbătrânire a celulelor şi ţesuturilor decât s-a presupus până acum. "Ideea este că nu cunoaştem multe din mecanismele fundamentale ale procesului de îmbătrânire. Teoria radicalilor liberi a umplut un vid de informaţii timp de 50 de ani, dar nu poate să mai stea în picioare în faţa noilor dovezi", a declarat dr. Gems.
El a adăugat că o dietă echilibrată şi sănătoasă este foarte importantă pentru prevenirea multor boli specifice în general vârstei a treia cum ar fi cancerul, diabetul sau osteoporoza, dar nu există nici o dovadă clară conform căreia antioxidanţii din hrană pot preveni îmbătrânirea. Cu atât mai puţin antioxidanţii din compoziţia diverselor creme şi medicamente.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close