Antena 3 CNN Externe Antarctica este mai bogată în faună decât Insulele Galapagos

Antarctica este mai bogată în faună decât Insulele Galapagos

Antarctica este mai bogată în faună decât Insulele Galapagos
02 Dec 2008   •   11:55

Întinderea îngheţată a Antarcticii şi insulele sale sunt gazda a mult mai multe specii de animale decât în Galapagos, potrivit unui inventar al faunei şi florei din regiune.
O echipă de cercetători britanici şi germani au petrecut şapte săptămâni studiind viaţa ăe Insulele South Orkney. Cercetarea ce a implicat o combinaţie între analiza pe teren şi folosirea unor năvoade de până la 1500 m a arătat că zona este bogată în biodiversitate, scrie The Guardian.
Au fost înregistrate 1224 specii marine şi terestre. După ce s-au verificat datele pe 100 de ani s-a ajuns la concluzia că cinci sunt noi, iar o treime sunt noi în zonă, cu 1.026 vietăţi marine, din care 821 trăiesc pe fundul mării.
Temperaturile Oceanului în zona Antarcticii au crescut cu 1 grad, iar temperatura aerului cu 2,5 grade Celsiu în ultimii 50 de ani, ceea ce o face una dintre zonele cu cea mai rapidă creştere de temperatură din lume.
Dr David Barnes, şeful fundaţiei British Antarctic Survey (BAS), arăta ca este pentru prima dată când s-a făcut un astfel de inventar în regiunile polare. Iar colega Stefanie Kaiser, de la Universitate din Hamburg, recunoaşte că nu s-a ştiut până acum că sunt atat de multe specii difeite pe şi în jurul insulelor.
Cercetarea aceasta face parte dintr-un program de 10 ani ce îli propune să analizeze biodiversitatea sau distribuţia faunei în oceanele lumii.
Studiile de faţă au arătat că deşi marea este mai puţin bogată decât în Hawaii, Caraibe sau Insulele Canare, are mai multe specii decât multe zone din regiunile temperate sau tropicale, printre care şi Galapagos.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Antarctica zona arctica
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close