Antena 3 CNN Externe Cazul Anne Frank, rezolvat după 77 de ani cu ajutorul unui fost agent FBI. S-a aflat cine a trădat-o pe tânăra care a murit la Auschwitz

Cazul Anne Frank, rezolvat după 77 de ani cu ajutorul unui fost agent FBI. S-a aflat cine a trădat-o pe tânăra care a murit la Auschwitz

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 21:48 17 Ian 2022 Modificat la 23:40 17 Ian 2022
Anna Frank
Sursa foto: Wikipedia

Anne Frank a murit la Auschwitz în 1945, la vârsta de 15 ani, după ce s-a ascuns de naziști timp de doi ani.

Jurnalul său, publicat postum, este cea mai cunoscută relatare la prima mână despre viața evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Echipa care a investigat cazul și din care a făcut parte un fost agent al Poliției Federale din SUA, a concluzionat că Arnold van den Bergh, un membru al comunității evreiești din Amsterdam este, "probabil", cel care i-a predat naziștilor pe cei din familia Frank, pentru a-și salva propria familie.

Șase ani de investigații

Echipa, constituită din istorici și alți experți, a investigat timp de șase ani acest caz istoric, folosind tehnici moderne.

Între acestea, algoritmi pentru computer pentru stabilirea legăturilor dintre numeroase persoane.

Este un demers care, în absența mijloacelor tehnice, ar fi durat mii de ore, notează BBC.

Van den Bergh a fost membru al Consiliului Evreiesc din Amsterdam, un organism obligat să impună politicile naziste în zonele locuite de evrei.

Consiliul a fost desființat în 1943 iar membrii săi au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Echipa de investigatori a descoperit însă că van den Bergh nu a fost trimis într-un lagăr de concentrare, ci a continuat să trăiască la Amsterdam, ca de obicei, la momentul respectiv.

Investigatorii au avut dificultăți în a accepta că un evreu a predat-o pe Anne Frank naziștilor

A existat, de asemenea, indicația că un membru al Consiliului Evreiesc le oferea informații naziștilor.

"Când van den Bergh și-a pierdut toate protecțiile în virtutea cărora a fost scutit să meargă în lagăr, a trebuit să ofere naziștilor ceva valoros, cu care era în legătură, pentru ca el și soția sa de la acea vreme să rămână în siguranță", a spus fostul agent FBI Vince Pankoke în emisiunea 60 Minutes de la CBS.

Membrii echipei spun că le-a fost greu să creadă că un alt evreu a fost, probabil, trădătorul.

Însă investigatorii au găsit dovezi care indică faptul că este posibil Otto Frank, tatăl Annei Frank, să fi știut adevărul și să fi decis să-l țină secret.

În dosarele unui investigator care s-a ocupat în trecut de caz, a fost găsită o copie a unui bilet anonim trimis lui Otto Frank, în care trădătorul era identificat drept Arnold van den Bergh.

Informația a mai apărut în trecut, dar nu a ajuns la public

Fostul agent FBI crede că, dacă a ales să nu dezvăluie informația, tatăl Annei Frank a făcut-o pentru a nu alimenta sentimentele anti-semite.

"Poate că a crezut că dacă aduce asta din nou în discuție ... nu va face decât să agite apele și mai mult",  a estimat el.

"Dar trebuie să reținem că faptul că (van den Bergh) era evreu înseamnă că naziștii l-au plasat într-o poziție imposibilă și a trebuit să facă ceva pentru a-și salva viața", estimează Vince Pankoke.

Publicația olandeză de Volkskrant anunță că Arnold van den Bergh a murit în anul 1950.

Ronald Leopold, directorul executiv al Muzeului Anne Frank, a declarat că noua investigație "a produs noi informații importante și o ipoteză fascinantă, care merită cercetări suplimentare".

Muzeul a precizat că nu a fost direct implicat în efortul investigativ, dar că a pus arhivele și exponatele la dispoziția echipei de cercetători.

×
x close