Anglia nu ar trebui să se teamă de români, sau bulgari, o arată un studiu recent. Imigranţii din afara Europei, stabiliţi în Marea Britanie, au adus o "gaură" în bugetul public de 100 de miliarde de lire sterline, afirmă
Daily Mail. În schimb, cei din Europa, au contribuit mai mult la bugetul de stat, decât au primit.
Rapoartele cercetătorilor de la University College din Londra spun că studiile lor sunt cele mai complexe, privind impactul migraţiei asupra plătitorilor de taxe, fiind bazat pe informaţii adunate de la 150.000 de familii, în fiecare an.
Între 1995 şi 2011, imigranţii europeni au contribuit cu aproximativ 4 procente mai mult la buget, decât au primit. Cetăţenii englezi însă, au primit mai mult decât au contribuit.
"Imigranţii sosiţi la începutul anilor 2000 au avut o contribuţie netă substanţială la finanţele pubilice, o realitate care contrastează flagrant cu ceea ce se susţine în dezbaterile publice" afirmă profesorul Christian Dustmann.
Studiul a fost criticat pentru că nu a luat în calcul faptul că imigranţii care lucrează legal în Marea Britanie vor îmbătrâni şi vor primii pensii, iar costurile medicale asociate persoanelor în vârstă vor fi şi ele mai mari ca în prezent.
Au fost şi voci care au recunoscut că, în cifre absolute, migraţia a avut un impact financiar pozitiv, însă există grupuri etnice care reprezintă "o povară".
Marea Britanie se confruntă cu mari probleme financiare legate de sistemul de asistenţă socială, unul supradimensionat, care oferă numeroase compensaţii. De aceea, de multe ori, englezii preferă să nu lucreze şi să fie asistaţi social, deoarece veniturile lor sunt consistente chiar şi în aceste condiţii.