"Noi am luat decizia să facem parte dintr-o uniune monetară. Aceasta este o decizie nu doar monetară, ci şi politică", a spus Merkel.
"Ar fi catastrofal dacă am spune unei ţări care a decis să fie cu noi: Nu te mai vrem", a adăugat ea.
"De altfel, tratatele europene nu o permit. Oamenii din întreaga lume s-ar întreba: Cine urmează?. Zona euro ar fi incredibil de slăbită", a continuat cancelarul german.
Merkel a adăugat că Grecia, care a făcut obiectul a două planuri de salvare, are în faţă "un drum lung şi dificil", dar că ar fi o "enormă eroare politică să i se permită Greciei" să abandoneze euro.
"Situaţia este foarte tensionată. Europa, dar mai ales zona euro, este în criză. Această criză este consecinţa crizei financiare mondiale şi ea a antrenat discuţii dure în foarte multe ţări", a răspuns cancelarul german atunci când a fost întrebat despre apariţia unui sentiment antigerman în Grecia.
"Avem dezbateri aprinse în Parlamentele noastre şi folosim cuvinte dure", a declarat ea. Însă, "din fericire, am învăţat să ne soluţionăm conflictele în mod paşnic", a continuat cancelarul.
De asemenea, Merkel şi-a reafirmat susţinerea faţă de prezenţa Marii Britanii în Uniunea Europeană (UE), în pofida refuzului lui David Cameron de a se alătura noului pact bugetar european.