Cancelarul Angela Merkel şi-a îndemnat sâmbătă concetăţenii să nu tolereze vreo formă de antisemitism, în contextul în care Germania se pregăteşte să comemoreze, la sfârşitul săptămânii viitoare, Kristallnacht (Noaptea de cristal), un progrom care a avut loc în urmă cu 75 de ani, relatează AFP, conform Mediafax.
Calificând data de 9 noiembrie ca pe "unul dintre momentele cele mai sumbre din istoria germană care, din nefericire, a continuat şi mai dramatic cu Shoah-ul", Merkel i-a îndemnat "pe toţi oamenii din această ţară să dea dovadă de curaj civic şi să nu mai tolereze vreo formă de antisemitism", în podcastul ei săptămânal.
Este "apăsător şi aproape inexplicabil, însă aceasta este realitatea, şi anume nu este posibil să laşi o instituţie evreiască fără supraveghere poliţienească" în Germania, a constatat cancelarul.
Merkel şi-a exprimat totodată satisfacţia faţă de renaşterea comunităţii evreieşti în Germania, mai ales mulţumită imigranţilor veniţi din ţări din fosta Uniune Sovietică.
În cursul "Nopţii de cristal", pe 9 noiembrie 1938, aproximativ 300 de sinagoge şi zeci de mii de afaceri şi case aparţinând evreilor au fost avariate sau distruse.
Aproximativ 90 de evrei au murit în cursul acestui progrom, iar alţi aproximativ 30.000 au fost arestaţi după aceea şi şi internaţi în lagăre de concentrare. În opinia unor istorici, naziştii voiau să testeze reacţia opiniei publice germane faţă de intensificarea violenţei antisemite.
Pretextul acestui progrom a fost moartea unui diplomat german, Ernst von Rath, aflat în post la Paris, agresat de către un student, Herschel Grynszpan, care vrea să răzbune expulzarea familiei sale din Germania, între alte aproximativ 15.000 de familii de evrei polonezi.
În 1933, într-o Germanie ale cărei frontiere nu mai sunt cele de astăzi, trăiau aproximativ 560.000 de membri ai unor comunităţi evreieşti. În 1950, în această ţară mai existau doar aproximativ 15.000 de evrei.
În prezent, numărul evreilor din Germania este estimat la aproximativ 200.000, potrivit Consiliului Central al Evreilor din Germania, care precizează că 102.000 dintre aceştia sunt membri ai comunităţilor evreişti.
Data de 9 noiembrie 1989 este o dată mai fericită în istoria Germaniei. Este data prăbuşirii Zidului Berlinului.