"Simt o foarte mare apropiere", le-a răspuns Merkel unui tânăr german şi unei tinere franceze care au întrebat-o ce părere are despre relaţia franco-germană.
"Ştiu totodată că, pe de altă parte, în privinţa anumitor probleme, avem în continuare opinii foarte divergente. Dar lucrul care reprezintă sarea şi piperul relaţiei franco-germane este faptul că este necesar să rediscutăm motivele pentru care gândim diferit în legătură cu câteva teme", a precizat ea.
"Iar atunci când reuşim să ne apropiem, în general rezultă o nouă soluţie satisfăcătoare", a continuat ea, conform pesurse.ro.
Relaţiile franco-germane nu par, totuşi, perfecte, mai ales după alegerea lui François Hollande, care are unele dezacorduri evidente cu Merkel, în special în privinţa soluţiilor politice la criza din Europa.
În mesajul său, cancelarul german afirmă că lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor este "principala (sa) datorie", deoarece acest lucru reprezintă o condiţie imperativă pentru ca "tinerii să considere Europa patria lor".
Ea a pledat pentru o ameliorare a mobilităţii pe piaţa muncii, o problemă crucială pentru Germania, care se confruntă cu o lipsă a mâinii de muncă şi încearcă să atragă muncitori calificaţi, în special din ţările din partea de sud a zonei euro, aflate în criză.
O îmbătrânire rapidă a populaţiei, alături de o rată moderată a şomajului (6,8% la sfârşitul lui 2012), determină Gubernul german să se teamă de o penurie de persoane la vârsta activă, care ar putea ajunge la şase milioane în 2025.
Merkel a sugerat organizarea unui sistem de protecţie socială astfel încât să se permită celor care au "muncit câţiva ani în străinătate să poată beneficia de o bună acoperire, inclusiv în privinţa pensiei, în altă ţară".
Însă va fi necesară mai ales o "dezvoltare împreună a unei strategii de creştere, care să permită totodată crearea de locuri de muncă în ţările UE. Acest lucru înseamnă mai multă cooperare economică în cadrul Uniunii Europene decât există pentru moment, în special în cadrul zonei euro", a completat ea.