Dacă acest lucru se va confirma, Merkel ar putea să guverneze singură, fără să fie nevoită să se alieze cu opoziţia social-democrată (SPD), un lucru care nu s-a mai întâmplat de la cancelarul Konrad Adenauer, în 1957.
Cele mai noi estimări privind rezultatele alegerilor din Germania au fost anunţate la ora 17:10 GMT (20:10 ora României).
„Împreună vom face totul pentru ca cei patru ani care urmează să fie patru noi ani de succes pentru Germania", a declarat Merkel, care consideră că partidul său a obţinut „un super rezultat” şi le-a mulţumit alegătorilor pentru „încrederea excepţională" pe care i-au acordat-o.
------------------------------------------------------------------------------------
Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câştigat alegerile din Germania, dar ar urma să guverneze cu opoziţia, aliatul lor liberal neintrând în Bundestag, potrivit AFP, citată de Mediafax.
Partidul Creştin Democrat al lui Merkel ar fi obţinut 42% dintre voturi, notează BBC, în timp ce social-democraţii au înregistrat 25% din sufragii.
În acelaşi timp, FDP, aliatul liberal al partidului condus de Merkel, nu a întrunit cele cinci procente necesare pentru a putea intra în Bundestag, o premieră în istoria Germaniei federale.
Cele 42 de procente obţinute de creştin democraţi reprezintă cel mai bun rezultat al acestora din 1990 până în prezent, scrie Reuters.
Pe poziţia a treia în ceea ce priveşte numărul de voturi s-a situat stânga radicală - Die Linke (8,5%), urmată de Verzi (8%).
De asemenea, noul partid eurosceptic "Alternativa pentru Germania" a fost votat de 4,9% din germani şi ar rata şi el, la limită, pragul necesar de 5% din voturi necesar pentru a avea acces în Bundestag.
În cazul în care FDP nu va intra în parlament, atunci Angela Merkel va trebui aproape sigur să accepte o "mare coaliţie" cu social-democraţii, un scenariu perfect realist, scrie Agerpres.
Colaborare dintre centru-dreapta şi centru-stânga este poate de neconceput în multe ţări, dar în Germania ea a funcţionat bine în perioada 2005-2009, când în cabinetul Merkel de la acea vreme Peer Steinbruck a deţinut postul de ministru de finanţe.
De această dată, însă, Steinbruck a anunţat deja că nu va participa la o astfel de coaliţie, deşi partidul său nu a respins explicit varianta guvernării alături de conservatori.
Negocierile între CDU-CSU şi SPD ar putea dura chiar şi câteva luni, iar noul guvern ar putea adopta măsuri de stânga precum impunerea unui salariu minim orar sau creşteri ale taxelor pentru cei cu venituri ridicate.