Un număr crescând de parlamentari ai alianței cancelarului Merkel, formată din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială (CSU, ramura bavareză a CDU), critică pe față politica de deschidere a cancelarului față de refugiați, politică ce a permis sosirea a 1,1 milioane de migranți în Germania în 2015.
Stoiber, care a încercat să ajungă cancelar în 2002 și care are încă o poziție puternică în cadrul CSU, a declarat în cotidianul Sueddeutsche Zeitung că Angela Merkel va trebui să stăvilească afluxul până în martie. El a evitat să răspundă la întrebarea că, dacă nu se va întâmpla aceasta, ea va fi înlăturată.
Sprijinul față de politica Angelei Merkel privind imigrația va fi testat în martie, când vor avea alegeri în trei landuri. Alianța cancelarului, CDU/CSU, a pierdut votanți în favoarea formațiunii politice Alternativa pentru Germania (AfD, de dreapta, populistă), care a făcut campanie cu un program privind controlul mai strict al imigrației și măsuri severe împotriva solicitanților de azil condamnați penal.
AfD, care s-a confruntat cu lupte interne pentru putere de la fondarea sa în 2013 pe baza unei platforme anti-euro, este creditată în prezent în sondaje cu un procent între 9 % și 11 %. Ea a înregistrat un progres la începutul acestei luni, după izbucnirea scandalului privind agresiunile sexuale în care ar fi fost implicați solicitanți de azil în mai multe orașe germane în noaptea de Anul Nou.
Potrivit lui Stoiber, granița de sud a Germaniei cu Austria ar trebui închisă, pentru a stăvili afluxul de migranți. Angela Merkel a afirmat însă în mod repetat că o astfel de măsură ar submina legislația germană, care le oferă victimelor persecuțiilor politice dreptul la azil.
Angela Merkel caută să obțină un acord privind distribuirea solicitanților de azil pe cuprinsul Uniunii Europene, evitând o încălcare a liberei circulații în cadrul UE. Ea dorește, de asemenea, să lucreze cu partenerii din UE pentru securizarea frontierelor externe ale UE și pentru îndeplinirea promisiunii de ajutor de trei miliarde de euro pentru Turcia, pe teritoriul căreia se află peste două milioane de refugiați sirieni.