Antena 3 CNN Externe Angajamentul Statelor Unite şi al aliaţilor în Irak şi Afganistan este ?catastrofal?

Angajamentul Statelor Unite şi al aliaţilor în Irak şi Afganistan este ?catastrofal?

Angajamentul Statelor Unite şi al aliaţilor în Irak şi Afganistan este ?catastrofal?
07 Oct 2007   •   20:14

Angajamentul Statelor Unite şi al aliaţilor lor în Irak şi Afganistan este „catastrofal”. Aceasta este concluzia unui studiu ce va fi dat publicităţii luni. Potrivit documentului, trupele de coaliţie nu au reuşit să instaureze pacea în cele două ţări, ci au creat doar teren propice pentru activităţile Al-Qaeda.

Studiul a fost realizat de un institut de reflecţie strategică din Marea Britanie. Experţii care au realizat documentul avertizează că înlăturarea regimului taliban prin forţă militară, în 2001-2002, nu a stabilizat situaţia din Afganistan. „Miliţiile talibane au reapărut, iar ţara a devenit cel mai mare producător mondial de heroină”, se menţionează în text. Înlăturarea de la putere a talibanilor a conferit valoare reţelei teroriste Al-Qaeda, care a găsit un teren bun pentru a-şi desfăşura activităţile.

Şi ocuparea Irakului a fost o greşeală gravă. Campania lansată de forţele aliate a oferit un teren de antrenament pentru Jihad a generaţiilor viitoare de susţinători ai Al-Qaeda. Experţii susţin că organizaţiile extremiste beneficiază de pe urma detenţiei fără proces a mii de persoane, a torturii generalizate şi a tratamentului dur aplicat prizonierilor. „Al-Qaeda se bucură în prezent de mai mult sprijin decât în urmă cu şase ani”, subliniază documentul.

În acelaşi timp, specialiştii adaugă că ţările occidentale trebuie să îşi asume greşelile din ultimii 6 ani şi să recunoască nevoia de a aplica o politică nouă. Potrivit studiului, chiar şi în cazul unui succes, va fi nevoie de cel puţin zece ani pentru repararea erorilor comise după 11 septembrie 2001.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close