Antena 3 CNN Externe Premierul ceh le-a mulțumit polițiștilor blamați pentru moartea unui tânăr de etnie romă, într-un incident similar cazului George Floyd

Premierul ceh le-a mulțumit polițiștilor blamați pentru moartea unui tânăr de etnie romă, într-un incident similar cazului George Floyd

Prim-ministrul Cehiei, Andrej Babis, a mulțumit pe Facebook ofițerilor de poliție implicați în incidentul care s-a finalizat cu decesul lui Stanislav Tomas, un tânăr rom din Cehia.

o_1f918vde81q9h1gji16k37hj1sm4b.bmp
de Adrian Iclozan    |    25 Iun 2021   •   12:46

Acesta a murit în timpul arestării, la Teplice, după ce un polițist l-a imobilizat cu genunchiul pe gât, într-o procedură similară celei care a dus la decesul afro-americanului George Floyd în SUA.

"Dacă cineva distruge mașini, este agresiv şi chiar mușcă un ofițer, nu se poate aștepta să fie tratat cu mânuși. În plus, autopsia a dovedit în mod clar că nu a murit din cauza procedurii poliției. Este trist, dar o persoană normală, decentă cu greu poate ajunge într-o situație similară. Mulțumesc ofițerilor de poliție din Teplice pentru munca depusă, nu le-a fost ușor", a scris Andrej Babis, pe Facebook.

Consiliul Europei a cerut o investigație independentă pentru a afla dacă victima a decedat în urma abuzului poliției sau dacă a decedat din alte cauze.

Cehia: Bărbat mort după ce a fost imobilizat de poliție, cu piciorul pe gât

Incidentul în urma căruia a murit Stanislav Tomas a avut loc pe 19 iunie.

În imaginile postate pe internet de directorul Organizației pentru Drepturile Romilor din Cehia se observă intervenția în forță a polițiștilor pentru reținerea bărbatului.

Acesta a murit la scurt timp după arestare, în ambulanța care a ajuns la locul incidentul.

În imaginile care s-au viralizat, trei polițiști din orașul Telplice imobilizează un tânăr de origine romă.

Unul dintre aceștia își pune genunchiul pe gâtul bărbatului timp de mai multe minute.

În baza acestei proceduri, polițiștii au fost acuzați de rasism pe rețelele sociale, incidentul fiind comparat cu cel în urma căruia a murit afro-americanul George Floyd în Statele Unite.

Poliția cehă: Nu e un nou caz George Floyd

Însă poliția cehă a respins această interpretare.

"Nu este niciun Floyd al Cehiei, deoarece autopsia a arătat că decesul a fost provocat de droguri, nu de genunchiul pus pe gât", a declarat un reprezentant al forțelor de ordine.

Pe contul oficial de Twitter al poliției cehe a fost postat un clip în care se observă cum, înainte să fie abordat de ofițeri, Stanislav Tomas se bătea cu o altă persoană și lovea mașini la întâmplare.

Fotomontaj: Premierul ceh Andrej Babis (stânga) și imagini din timpul imobilizării lui Stanislav Tomas

×
Subiecte în articol: Andrej Babis Stanislav Tomas George Floyd
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close