Antena 3 CNN›Externe›
Ancheta ONU privind utilizarea armelor chimice în Siria. Inspectorii trimit eşantioanele prelevate către laboratoare din întreaga lume
Ancheta ONU privind utilizarea armelor chimice în Siria. Inspectorii trimit eşantioanele prelevate către laboratoare din întreaga lume
2 minute de cititPublicat la 20:20 31 Aug 2013Modificat la 20:20 31 Aug 2013
Foto: EPA/Intact Images
UPDATE - Experţii ONU nu vor trage "vreo concluzie" despre folosirea armelor chimice în Siria înaintea aflării rezultatului analizelor de laborator, în prezent în curs, a declarat sâmbătă Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU. Oficialul a afirmat că "echipa a fost excepţional de bine plasată pentru a stabili faptele în mod imparţial şi credibil".
Inspectorii ONU însărcinaţi cu efectuarea unei anchete asupra armelor chimice în Siria au sosit sâmbătă după-amiaza în Olanda, la sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), relatează AFP.
"Avionul a aterizat pe aeroportul din Rotterdam către ora (locală) 17.00 (18.00, ora României)", a declarat pentru AFP Michael Luhan, un purtător de cuvânt OIAC.
"O maşină urmează să ducă eşantioanele către laboratoare, iar alte vehicule (urmează să îi conducă) pe anchetatori la sediul OIAC", la Haga, a adăugat el.
Echipa de anchetatori a părăsit Libanul sâmbătă dimineaţa, la bordul unui avion închiriat de către Guvernul german. Avionul a plecat de la Beirut sâmbătă "la prânz", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Externe. Acesta a anunţat, pe site, că inspectorii au părăsit regiunea aducând cu ei "eşantioanele pe care le-au prelevat".
Echipa de experţi, condusă de doctor Aake Sellström, a sosit în Siria pe 18 august cu scopul de ancheta în legătură cu mai multe locuri în care regimul şi rebelii se acuzau reciproc că au folosit arma chimică, dar de luni şi-a concentrat activitatea asupra locurilor unui atac masiv, la 21 august, lângă Damasc.
Potrivit Washingtonului, 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, au fost ucise în acest atac, pe care Statele Unite îl impută regimului sirian.
Damascul neagă că este responsabil de acest atac şi atribuie responsabilitatea rebeliunii.
"Eşantioanele urmează să fie trimise la aproximativ şase laboratoare în întreaga lume, în ţări care sunt implicate politic", a anunţat Luhan.
"Fiecare eşantion, indiferent că este vorba despre eşantioane de sol, apă sau sânge, trebuie să fie împărţit în două, iar fiecare parte va fi trimisă la alt laborator, cu scopul de a obţine rezultate fiabile", a subliniat el, oferind asigurări că procesul va necesita "minimum două săptămâni".
Un purtător de cuvânt al ONU a anunţat vineri că experţii Naţiunilor Unite şi-au încheiat activitatea în Siria şi că vor furniza "rapid" un raport privind o eventuală folosire a armelor chimice în conflictul sirian.
OIAC, organul executiv al Convenţiei asupra armelor chimice încheiată sub egida ONU, este însărcinat să vegheze la respectarea acestei convenţii care prevede destructurarea acestui tip de armament.