Antena 3 CNN Externe Anchetă în Kosovo. Doi albanezi morţi

Anchetă în Kosovo. Doi albanezi morţi

Anchetă în Kosovo. Doi albanezi morţi
12 Feb 2007   •   08:50

Conducerea poliţiei din Kosovo a deschis o anchetă după moartea a doi manifestanţi albanezi, răniţi în confruntările de sâmbătă. Partizanii independenţei au încercat atunci să ia cu asalt Parlamentul din Priştina, dar au fost respinşi de poliţiştii localnici şi de forţele ONU, din care făceau parte şi jandarmi români. Guvernul kosovar susţine că poliţiştii au exagerat cu folosirea forţei, chiar dacă n-au făcut decât să reacţioneze la violenţa protestatarilor. Militanţii organizaţiei "Autodeterminare", care revendică independenţa imediată pentru Kosovo, s-au adunat pentru o veghe nocturnă, de îndată ce s-a aflat de moartea celor doi manifestanţi.

Prim-ministrul provinciei şi-a anulat o vizită peste hotare. El a denunţat violenţa protestelor, dar a adăugat că şi poliţia poartă o vină pentru tragedie. Premierul le-a cerut albanezilor, majoritari în provincie, să păstreze calmul, deoarece Kosovo va deveni oricum independent în cele din urmă. Poliţia locală a arestat duminică mai mulţi lideri ai mişcării "Autodeterminare", organizatoarea protestelor de sâmbătă.

Manifestaţia era îndreptată împotriva planului ONU pentru viitorul provinciei, care nu prevede în mod explicit independenţa. Zeci de manifestanţi au fost răniţi şi cel puţin unul este în stare gravă. Forţele de ordine au înregistrat opt răniţi, între care doi jandarmi români. Conducerea poliţiei ONU a deplâns moartea celor doi manifestanţi şi i-a invitat pe comandanţii poliţiei locale să colaboreze la anchetă.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close