Pierderile provocate de risipă şi fraude în sistemul sanitar american sunt evaluate la o mie de miliarde de dolari. Unele cazuri sunt pur şi simplu de necrezut.
De exemplu, reporterii CNN au descoperit că un spital a facturat o periuţă de dinţi cu o mie de dolari. Un banal antinevralgic, vândut în farmacii cu zece dolari, suta de pastile, a fost facturat cu 140 de dolari pentru... o singură pastilă. Iar şirul exemplelor scandaloase poate continua la nesfârşit.
"O femeie s-a dus la secţia de urgenţă pentru o durere de cap şi i-au dat o pungă de ser fiziologic. Iar apoi i-au facturat 41 de pungi de ser fiziologic! Preţul total: 4182 dolari" spune Elizabeth Cohen, corespondent CNN.
Ceea ce este, poate, şi mai ciudat este că societăţile de asigurări plătesc fără să clipească facturile umflate, dacă suma finală nu este foarte mare. Motivul pare să fie supraaglomerarea societăţilor de asigurare, care din lipsă de personal şi de timp nu mai fac verificări.
"În prezent, aceste societăţi nu mai au foarte mult personal, toţi au mult de lucru şi, de obicei, orice factură sub 100.000 de dolari nu mai e privită în detaliu - pur şi simplu trimit cecul" spune Cindy Holtman, expertă în servicii medicale.
La prima vedere, suprafacturarea n-ar trebui să-i intereseze pe pacienţii cu asigurare medicală. Numai că, deşi nu-şi dau seama, tot ei suportă costul fraudelor şi exagerărilor.
Spitalele încriminate au refuzat să comenteze cazurile la CNN. Reforma sistemului de asigurări medicale, promovată insistent de preşedintele Obama, este în prezent cel mai fierbinte subiect de discuţie în Statele Unite.
Antena 3