În urmă cu trei luni de zile, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, era marginalizat de restul liderilor mondiali, în discuţiile despre Siria.
În cele din urmă, Putin se pare că are şansa de a întoarce situaţia în favoarea sa, în detrimentul preşedintelui american, Barack Obama, conform unei analize Reuters.
Dilema lui Obama în legătură cu o acţiune militară în Siria înseamnă că el va fi cel mai presat la întâlnirea G20 din St. Petersburg de joi şi vineri.
Obama a făcut un pas înapoi sâmbătă şi a anulat orice tip de acţiune militară, în aşteptarea votului congresului american.
Totuşi, la summitul G8 din Irlanda, din luna iunie, Putin a fost izolat din cauza susţinerii sale pentru preşedintele Bashar al-Assad. Obama l-a comparat pe Putin, mai târziu, cu "un copil plictisit care stă în spatele clasei".
Putin a ignorat această remarcă şi şi-a păstrat poziţia faţă de Assad, dezminţind că sirianul ar fi recurs la un atac chimic împotriva sirienilor, la data de 21 august.
Pe fondul presiunii la care sunt sunt supuşi americanii, francezii şi britanicii, fostul spion KGB a făcut câteva remarci subtile la adresa lui Obama, la care s-a referit ca "un laureat al Premiului Nobel pentru Pace".
"Trebuie să ne amintim ce s-a întâmplat în ultima decadă, numărul de ocazii în care SUA a iniţiat conflicte armate în diverse regiuni ale lumii. A rezolvat vreo problemă?", se întreba Putin, sâmbătă.
"Afganistan, după cum spuneam, Irak...Acolo nu există pace, nu există democraţie, elemente pe care doreau să le aducă partenerii noştri".
După luni întregi de presiuni pentru a-l abandona pe Assad, Putin trimite un mesaj Occidentului, că este pregătit să se lupte pentru Siria în reuniunea de la St. Petersburg şi găseşte o nouă şansă de a portretiza SUA ca bătăuşul din cartier.
"Sigur, G20 nu este o autoritate legală, nu este un înlocuitor al Consiliului de Securitate al ONU, nu poate lua decizii prin forţă. Dar este o platformă bună de discuţii. De ce să nu ne folosim de acest avantaj?", se întreabă Putin.
"Oare este din nou în interesul SUA să distrugă sistemul internaţional de securitate, fundamentele legii internaţionale? Va întări acest fapt poziţia SUA în lume? Probabil că nu", a conchis preşedintele rus.