Cum tensiunea creşte în Coreea de Nord, un singur lucru rămâne sigur: toate părţile implicate în acest conflict au toate motivele să evite declanşarea unui război nuclear. Ultimul de acest fel a avut o consecinţă nimicitoare: 4 milioane de oameni au murit.
Liderii nord coreeni ştiu că războiul va fi sinucidere curată. Pe termen lung ei ştiu că nu pot învinge SUA, sau să preia controlul asupra Coreei de Sud. Însă războiul va lăsa urme adânci şi de cealaltă parte a baricadei: Coreea de Sud ar putea suferi de pe urma bombardamentelor, iar pe plan politic, un astfel de conflict cu nord-coreenii ar aduce tensiuni între marile puteri: SUA şi China, aliatul "rece" al Coreei de Nord, scriu jurnaliştii de la
Business Insider.
MAREA DE FOCChiar şi fără armele nucleare Coreea de Nord are un as în mânecă. Mulţi experţi militari preting că armata are mai mult armament decât îşi închipuie vecinii lor sud coreeni, iar dacă va fi folosit ar putea distruge Seulul. Un astfel de atac ar genera pierderi uriaşe de vieţi omeneşti, analiştii estimează că cifrele s-ar situa undeva la câteva sute de mii.
Multe din aceste arme, care ar urma să fie folosite de nord coreeni, sunt deja plasate în puncte strategice, iar la o singură comandă ar urma să fie lansate. Cele mai periculoase arme sunt Koksan 170 mm, care sunt lungi de 14 metri şi pot ţinti la o distanţă de 40 de kilometri. Nu pot atinge Seulul, care se află la o depărtare de 50 de kilometri de locul în care sunt amplasate aceste arme, dar dacă nord coreenii utilizează proiectile de rachetă, distanţa creşte la 60 de km.
Armele chimice trase din aceste maşinării ar provoca un haos şi mai mare. Victor Cha şi David Kang, experţi în materie de armament în Coreea de Nord au postat pe internet mesajul că în prima oră de la declanşarea războiului, nord-coreenii pot trage de 500.000 asupra Seulului.
Cu toate aceastea, sunt mulţi care nu cred în această "mare de foc" profetizată de nord-coreeni. Expertul în materie de securitate, Roger Cavazos, un fost ofiţer în Armata SUA, a scris un raport cu privire la această situaţie tensionată din Coreea de Nord: "De multe ori nord-coreenii au ameninţat că vor transforma Seulul într-o mare de foc, însă chiar pot face nord-coreenii acest lucru? Răspunsul simplu este acesta: nu, nu pot face acest lucru, dar pot genera pierderea a zeci de mii de vieţi omeneşti, începerea unui război stupid, care în cele din urmă se va termina cu "moartea" regimului lor".
DILEMA CHINEIFără ajutorul din partea Chinei, Coreea de Nord nici nu ar exista. Chinezii au luptat alături de nord-coreeni în războiul dintre Corei, şi le-au oferit ajutor financiar de la încetarea războiului şi până în prezent. Însă Beijingul a început să fie deranjat de regimul de la Phenian, în special de programul său nuclear.
China şi-a dat mână cu SUA şi au lucrat împreună la o rezoluţie prin care Coreea de Nord să fie pedepsită pentru testul nuclear din 12 Februarie, dar cu toate astea, China are motive serioase prin care nu îşi doreşte prăbuşirea regimului de la Phenian.
Un război în Coreea ar însemna un exod al populaţiei nord-coreene către graniţa cu China, situaţie pe care ar trebui să o rezolve guvernul chinez. Căderea regimului de la Phenian le-ar permite americanilor să îşi stabilească baze militare mai aproape de teritoriul chinez, sau tot în acest sens, americanii ar putea face o Coree unificată, asupra căreia China nu ar mai avea o influenţă la fel de mare.