Stavridis, a cărui declaraţie a fost preluată şi de Ria Novosti, consideră că scopul Rusiei este preluarea iniţiativei de la Occident.
„Abordarea misiunilor de către trupele terestre s-a schimbat de data aceasta semnificativ. Acestea şi-au jucat în mod strălucit cartea”, a afirmat Stavridis.
Fostul comandat al NATO în Europa este de părere că alianţa ar trebui să studieze cu atenţie experienţa trupelor ruse şi să ia în considerare acest factor atunci când îţi planifică propriile acţiuni.
De asemenea, experţii americani consideră că acţiunile armatei ruse moderne diferă semnificativ de cele tradiţionale, cum ar fi artileria sau atacurile aeriene, care au fost utilizate în timpul războiului din Cecenia în 2000.
Potrivit lui Roger N. McDermott, cercetător la Jamestown Foundation, noile metode din secolul XXI au fost „testate pe teren”, dar în opinia lui, calitatea forţelor armate ruse nu este comparabilă pe ansamblu cu armata americană.
Potrivit altor analişti americani, „noua tactică” militară rusă poate fi folosită mai eficient în zonele dens populate de vorbitori de limba rusă.
„Aceasta poate fi utilizată în întreaga fostă Uniune Sovietică”, a declarat Chris Donnelly, fost consilier în cadrul NATO.