Antena 3 CNN Externe Amnesty International: Marile puteri ale lumii încalcă drepturile omului

Amnesty International: Marile puteri ale lumii încalcă drepturile omului

2 minute de citit Publicat la 10:10 28 Mai 2008 Modificat la 10:10 28 Mai 2008
Amnesty International: Marile puteri ale lumii încalcă drepturile omului
Marile puteri ale lumii încalcă în mod flagrant drepturile omului. O spune un raport al organizaţiei Amnesty International, care le cere liderilor de state să ceară scuze lumii întregi pentru incapacitatea de a respecta drepturile omului. Vizate sunt Statele Unite, Uniunea Europeană şi China, unde se înregistrează cele mai severe abateri. Avertismentul este lansat la împlinirea a 60 de ani de la adoptarea declaraţiei. ?Liderii din lumea întreagă trebuie să îşi ceară scuze pentru eşecul înfăpturii dreptăţii şi egalităţii promise în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului?, avertizează Amnesty International.

În raportul pe 2008, se arată că principiile adoptate de Organizaţia Naţiunilor Unite în decembrie 1948 sunt încă neglijate de marile state ale lumii. În 81 de ţări, oamenii sunt torturaţi sau maltrataţi, justiţia eşuează în a face dreptate în 54 de state, iar libertatea de expresie este un vis pentru 77 de naţiuni, în ciuda celor 60 de ani de la acceptarea documentului care promite respectarea acestor drepturi.

"Au dreptul Uniunea Europeană şi statele comunitare să ceară Chinei şi Rusiei respectarea drepturilor omului când ele însele sunt complice la tortură??, se întreabă specialiştii de la Amnesty International, făcând referire la acuzaţiile potrivit cărora anumite ţări membre UE ar fi acceptat să adăpostească baze americane pentru torturarea unor deţinuţi.

Nici administraţia Bush nu a scăpat de criticile organizaţiei. Casa Albă a fost acuzată că a transformat dezbaterea privind drepturile omului într-o ?luptă distructivă şi divizatoare?, începând de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. De cealaltă parte, China a fost pusă la zid pentru activităţile de înarmare a Sudanului şi a juntei militare din Myanmar.

De critici nu a scăpat nici România, unde discriminarea rromilor şi a minorităţilor sexuale, abuzurile poliţiştilor şi situaţia îngrijorătoare înregistrată în spitalele de psihiatrie reprezintă în continuare surse de preocupare, se arată în Raport. În acelaşi timp, filiala Amnesty de la Roma a denunţat valul de xenofobie din Italia, care riscă să devină o ţară periculoasă.

Raportul aminteşte şi de presupusa implicare a României în programul detenţiilor secrete şi al extrădărilor în condiţii suspecte. Parlamentul European a concluzionat, în februarie 2007, că România şi Polonia nu au desfăşurat anchete adecvate pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora Statele Unite ar fi operat centre secrete de detenţie pe teritoriile celor două ţări.

În ceea ce priveşte Italia, Amnesty vorbeşte despre violarea normelor internaţionale asupra drepturilor omului. Directorul filialei italiene a organizaţiei a citat cazul uciderii Giovannei Reggiani, în octombrie 2007, de românul Nicolae Romulus Mailat. Oficialul a subliniat că incidentul s-a transformat într-o ocazie de discriminare a unei minorităţi etnice. Cazul Reggiani a declaşat critici vehemente la adresa imigranţilor români. În raportul Amnesty se menţionează că, în ultimul an, au avut loc numeroase atacuri împotriva taberelor de rromi şi altor grupuri de imigranţi.

Antena3.ro

×
x close