Antena 3 CNN Externe Amnesty International cere judecarea jandarmilor români din Kosovo

Amnesty International cere judecarea jandarmilor români din Kosovo

Amnesty International cere judecarea jandarmilor români din Kosovo
09 Iul 2007   •   22:41
Organizaţia Amnesty International cere judecarea jandarmilor români, implicaţi în uciderea a doi etnici albanezi în Kosovo. Incidentul au avut loc în luna februarie, în timpul unor proteste la Pristina. Contingentul român din cadrul foţelor ONU a tras cu gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor pentru a restabili ordinea. Doi protestatari albanezi au murit în timpul confruntărilor. Amnesty International cere comunităţii internaţionale să îi aducă în faţa justiţiei pe membrii contingentului românesc din Kosovo, acuzaţi de uciderea celor doi albanezi.

Într-un raport dat publicităţii la începutul lunii, un procuror internaţional din Departamentul ONU al Justiţiei a stabilit că cei doi albanezi au murit din cauza folosirii necorespunzătoare a gloanţelor de cauciuc de cel puţin un jandarm român. Totuşi, în document se preciza că nu există dovezi suficiente pentru a fi stabilită responsabilitate individuală în acest incident. Amnesty Internaţional nu ia în considerare raportul şi cere deschiderea unei anchete penale în acest caz.

Aceeaşi organizaţie a solicitat autorităţilor de la Bucureşti să-i trimitã în Kosovo pe cei 11 jandarmi implicaţi în incident, pentru a fi interogaţi, sau să permită audierea acestora în România. Pe 21 martie, România i-a retras din Kosovo pe cei 11 jandarmi care au luat parte la confruntările din februarie, de la Pristina.

Atunci, peste 3.000 de etnici albanezi au ieşit în stradă şi au manifestat violent în favoarea independenţei Kosovo. Trupele ONU au fost trimise să pună capăt protestului. Pentru că manifestanţii deveniseră foarte violenţi, jandarmii români au făcut uz de gloanţele de cauciuc.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close