Antena 3 CNN Externe Amnesty International cere socoteală Irakului, la cinci ani de la dispariția a 650 de persoane

Amnesty International cere socoteală Irakului, la cinci ani de la dispariția a 650 de persoane

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 15:05 03 Iun 2021 Modificat la 15:05 03 Iun 2021
o_1f78p9dcj16o33n61vcumsfur1b.jpg
Sursa foto: hepta

Toţi aceşti irakieni au dispărut în timpul unei operaţiuni a Forţelor Populare de Mobilizare (PMF), coaliţie de facţiuni armate dominată de cele pro-Iran, pentru a elibera, în iunie 2016, oraşul Fallujah, din vestul ţării, de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), care controla atunci provinciile sunnite din Irak, a precizat organizaţia de apărare a drepturilor omului.

La 3 iunie, când mii de persoane se refugiau, bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi în uniforme ale PMF, potrivit unor martori, „au răpit circa 1.300 de bărbaţi şi adolescenţi consideraţi a fi la vârsta de a putea lupta”.

„În aceeaşi seară, cel puţin 643 dintre ei au fost urcaţi în autobuze şi într-un camion mare sunt în continuare dispăruţi”, se arată într-un comunicat al Amnesty. Ceilalţi au spus că au fost „torturaţi şi supuşi unor rele tratamente”.

Totuşi, de la 5 iunie, premierul de atunci, Haider al-Abadi, a format o comisie de anchetă, în contextul în care tensiunile confesionale erau amplificate de atrocităţile comise de gruparea sunnită SI şi de represaliile împotriva sunniţilor.

„Rezultatele anchetei sale nu au fost făcute publice niciodată. Sunt cinci ani de când familiile acestor bărbaţi nu ştiu nici măcar dacă ei mai sunt în viaţă. Ele au dreptul ca suferinţele lor să înceteze”, afirmă Amnesty.

În timpul războiului împotriva SI, ONG-ul şi familiile au denunţat în permanenţă abuzurile comise de toate părţile. Numeroase grupări au fost acuzate că au desfăşurat raiduri de răzbunare din motive confesionale şi etnice.

Oficial, Forţele Populare de Mobilizare neagă acuzaţiile că au răpit sau arestat arbitrar persoane. Însă comandanţii lor afirmă cu regularitate că au închisori şi că au adunat jihadişti în ele, fără a aduce dovezi că aceşti deţinuţi aparţin cu adevărat Statului Islamic.

Sunniţii denunţă cu regularitate faptul că sunt victime ale discriminării în Irak după înfrângerea SI, mii dintre ei fiind arestaţi şi apoi deseori condamnaţi, la închisoare sau la moarte, pentru apartenenţă, reală sau presupusă, la gruparea jihadistă.

În prezent, activiştii pentru drepturile omului denunţă chestiunea strămutărilor cauzate de războiul împotriva SI.

×
x close