Antena 3 CNN Externe Amiralul Rob Bauer, despre pericolul extinderii războiului cu Rusia: Cei 31 de aliați NATO vor veni în România la nevoie

Amiralul Rob Bauer, despre pericolul extinderii războiului cu Rusia: Cei 31 de aliați NATO vor veni în România la nevoie

A.S.
11 minute de citit Publicat la 07:00 21 Dec 2024 Modificat la 07:25 21 Dec 2024
rob bauer președintele Comitetului Militar al NATO

NATO rămâne o alianță puternică și unită în fața amenințărilor hibride lansate de Rusia, a declarat amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN. Acesta a subliniat că acțiunile rusești, precum dezinformarea, atacurile cibernetice și încălcările spațiului aerian, sunt parte dintr-un război hibrid la care Alianța răspunde prin creșterea capacității de descurajare și întărirea Flancului Estic, inclusiv în România. Bauer a punctat că NATO nu va trimite trupe în Ucraina, dar va continua să sprijine Kievul cu arme, muniție și instruire. România, pe care a descris-o drept un „aliat puternic”, beneficiază de sprijin militar din partea SUA, Franței, Belgiei și Luxemburgului. „Există 31 de aliați care vor veni în România dacă va fi necesar”, a spus Rob Bauer.

Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Domnule amiral Bauer, ne confruntăm cu uriașe amenințări hibride din partea Rusiei pe tot teritoriul NATO. România a anulat alegerile prezidențiale din cauza acestei amenințări hibride. Cum evaluați această amenințare? Suntem suficient de puternici pentru a-i face față?

Rob Bauer, președintele comitetului militar NATO: Faptul că alegerile sunt anulate este, desigur, o decizie a României. Dar ancheta, cine a făcut acest lucru, reprezintă o discuție în cadrul guvernului român. Ceea ce vedem însă este că în întreaga Alianță există din ce în ce mai multe acțiuni rusești. Lucruri precum încălcări ale spațiului aerian, dezinformare, atacuri cibernetice, chiar incendieri. Și, prin urmare, trebuie să fim foarte vigilenți pentru a ne asigura că înțelegem de unde vin aceste acțiuni, să împărțim informațiile între noi pentru a ne asigura că învățăm din toate aceste acțiuni diferite. Dar, în principiu, suntem o alianță puternică. Și există foarte multe exemple în acest sens, că suntem puternici și că ei nu au întotdeauna succes în ceea ce fac. Am fost și eu victima dezinformării acum câteva săptămâni, când guvernul rus a afirmat că am spus ceva ce nu am spus. Din fericire, a existat o înregistrare video a discursului meu și a răspunsurilor la o anumită întrebare. Deci este destul de ușor să dovedești că mesajele din partea guvernului rus sunt false. Dar dovedește că încearcă și, de asemenea, dovedește că suntem puternici și că, de fapt, aceste acțiuni hibride nu au succes. Prin urmare, trebuie să fim foarte vigilenți împreună pentru a continua să lucrăm la acest lucru și să facem schimb de informații între noi. Guvernul român a informat Alianța despre situație, așa că suntem ținuți la curent și cred că este un lucru bun.

Rob Bauer: „Avem acum 500.000 de soldați în stare de alertă ridicată”

Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: În timpul mandatului dumneavoastră foarte apreciat, Rusia a lansat un război în Europa și nu de una singură, ci cu ajutorul unei țări asiatice, Coreea de Nord, cu ajutorul economic din partea unei alte țări asiatice, China, și cu ajutor militar din partea unei țări din Orientul Mijlociu, din partea Iranului. Unii sunt tentați să spună că acesta este deja al treilea război mondial. Cum putem preveni acest război să nu se extindă pe teritoriul NATO?

Rob Bauer, președintele comitetului militar NATO: Permiteți-mi să încep prin a spune că NATO este de fapt foarte puternică în acest moment și a devenit mai puternică în ultimii doi ani. Avem acum 500.000 de soldați în stare de alertă ridicată. Am început Forța Aliată de Răspuns. Ne-am consolidat structura de comandă și de control. Ne-am sporit investițiile. Am crescut numărul de soldați care se află acum la un nivel ridicat de pregătire. Deci, în multe privințe, am devenit mai puternici ca Alianță. Dar cele mai importante motive pentru care facem acest lucru este pentru a crește capacitatea noastră de descurajare a adversarilor. Și seamănă puțin cu agentul de securitate de doi metri din fața clubului de noapte. Dacă vrei să încerci să intri fără să plătești, probabil că asta te va împiedica și este exact ceea ce face NATO. Și cred că este un exemplu bun și în România. Grupul care se află aici la cererea României și care este acum condus de trupe americane, franceze, belgiene, luxemburgheze ajută la creșterea puterii de descurajare a forțelor românești și a întregii alianțe pe întreg Flancul Estic. La fel și în cazul poliției aeriene. În ultimii ani, mai mulți aliați au sprijinit, au suplimentat Forțele Aeriene Române cu avioane de vânătoare pentru poliție aeriană. Și a fost trimis în România un radar mobil de apărare aeriană pentru a sprijini România din cauza amenințării dronelor care a crescut în ultimii doi ani. Așadar, în multe feluri, aliații și Alianța ajută România, la fel cum ajută o serie de alte națiuni. Deci ne ajutăm reciproc să devenim mai puternici și să avem mai mult succes în descurajare. Pentru că, practic, ceea ce nu ne dorim este războiul. Vrem să prevenim războiul prin a fi mai puternici. 

Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Fiecare dintre noi dorește pacea, dar Rusia vrea mai mult război. Care este cea mai bună soluție pentru a aduce pacea în Ucraina? 

Rob Bauer, președintele comitetului militar NATO: Toată lumea dorește pace și sunt pe deplin de acord cu asta. Dar, din păcate, vedem în Ucraina că rușii nu și-au atins niciunul dintre obiectivele strategice în război, care este acum mai mult de 1.000 de zile, a trecut de 1.000 de zile. Și ceea ce vedeți este că rușii, pentru că nu au atins aceste obiective, continuă cu costuri foarte mari, apropo, au un număr masiv de soldați răniți și uciși. Și pentru că rușii continuă, Ucraina trebuie să continue să se apere. Și ceea ce fac 50 de națiuni din lume este să ajute Ucraina cu ajutor financiar, cu ajutor letal, arme, muniție, instruire. Și este extrem de important să continuăm să facem acest lucru, pentru că trebuie să ne asigurăm că Ucraina se află în cea mai bună și mai puternică poziție posibilă. Dacă va veni momentul discuțiilor de pace, când vor începe negocierile, atunci trebuie să ne asigurăm că Ucraina este în cea mai bună poziție posibilă. Practic, este vorba de pace prin forță, după cum a spus un politician american foarte faimos și cu care suntem cu toții de acord. Și astfel, în privința tuturor eforturilor pe care le facem împreună, inclusiv în cadrul Alianței, este să ne asigurăm că sprijinim Ucraina prin asistența NATO, asistența de securitate și instruire pentru Ucraina care acum începe să preia sarcinile organizațiilor care făceau asta până acum. Așadar, NATO va face acum acest lucru și, în principiu, se va asigura că instruirea este coordonată, că livrarea tuturor armelor este coordonată, că acestea ajung la granița Ucrainei și că ne uităm la viitorul forțelor armate ucrainene, astfel încât, la sfârșitul războiului, forțele lor armate să fie în cea mai bună poziție posibilă.

Bauer: „Nu este un lucru înțelept să avem trupe NATO pe teren în Ucraina”

Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: În ultima lună, o parte din acest uriaș război hibrid rusesc pe teritoriul aliat a fost, de asemenea, un mesaj că NATO vrea să trimită soldați în Ucraina. Care este evaluarea dumneavoastră despre acest mesaj și care este analiza dumneavoastră despre ce se va întâmpla? Vor fi țările NATO prezente din punct de vedere militar în Ucraina?

Rob Bauer, președintele comitetului militar NATO: Cred că secretarul general a fost foarte clar în această privință. Nu este un lucru înțelept să avem trupe NATO pe teren în Ucraina, pentru că prin asta, Alianța în ansamblu ar deveni parte a războiului, iar asta nu este o idee bună. Deci nu este o decizie, așa cum s-ar putea crede dacă analizați întrebarea. Nu este o decizie a NATO să facă asta. Deci cred că trebuie să continuăm să ne asigurăm că ajutăm Ucraina în cel mai bun mod posibil, pentru a ne asigura că se afla în cea mai puternică poziție posibilă atunci când vor începe aceste negocieri. Prin instruire, prin livrarea de arme și muniție - trebuie să continuăm să facem acest lucru, pentru că dacă Rusia ar opri războiul astăzi și ar pleca acasă, războiul s-a terminat. Dar dacă Ucraina se oprește astăzi, și-au pierdut țara. Asta e marea diferență. 

Șeful Comitetului Militar al NATO: „Pledez pentru ca oamenii să se pregătească”

Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Eu lucrez pentru o companie privată, Antena 3 CNN România. Ați spus într-un discurs acum două săptămâni că firmele private de pe teritoriul aliat trebuie să fie pregătite de război. Compania noastră, un post de televiziune privat, ar trebui să fie pregătită de război? Eu mi-am făcut stagiul militar obligatoriu, dar a trecut foarte, foarte mult timp de atunci. 

Rob Bauer, președintele comitetului militar NATO: Nu, cred că poate suna cam alarmant. Nu că aș susține războiul. De fapt, pledez pentru ca oamenii să se pregătească astfel încât să fim pregătiți. Și cu cât suntem mai pregătiți ca societate în ansamblu, nu doar forțele armate, ci și societatea în ansamblu, o industrie de apărare puternică, o societate care poate contracara atacurile cibernetice, dezinformarea, care se poate asigura că există apă potabilă, că există electricitate în orice moment. Toate aceste lucruri sunt necesare, ca să existe hrană, energie. Toate aceste lucruri fac parte din a fi mai rezilient. Dacă toate acestea sunt mai puternice, dacă sunt mereu acolo, că nu depind de o națiune... 

Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Așadar, nu vorbim doar despre o amenințare convențională, nu vorbim doar despre fluturarea unor arme. 

Rob Bauer, președintele comitetului militar NATO: Nu. Eu vorbesc despre capacitatea societății de a rezista. Mă refer la întreaga societate. Cred că este important să nu ne mai gândim că securitatea este ceva grav pentru forțele armate și poliție să că am cam externalizat practic aceste două sarcini către aceste două organizații, securitatea internă și externă. Dar, în cele din urmă, depinde de noi, de oamenii din toate aceste națiuni, de poporul nostru. Forțele armate nu fac asta pentru ele însele. Ele o fac pentru populația din acea națiune. Prin urmare, dacă trebuie să facem mai mult, și pentru asta pledez, trebuie să facem mai mult ca societate, ca întreg, pentru a ne asigura că suntem mai puternici, că suntem mai rezistenți și cu cât suntem mai rezistenți, cu atât mai puternică este capacitatea noastră de descurajare și cu cât este mai puternică ea, cu atât mai mică este șansa să ajungem la un război pentru că arată puțin ca un hoț care merge pe lângă case și când vede o casă cu cele mai noi și mai bune încuietori, nu va încerca să intre în acea casă, ci va merge la casa cu mai puține încuietori. Iar Alianța și toate societățile din Alianță trebuie să se asigure că avem o societate foarte puternică. Și, prin urmare, oricine se gândește să ne atace, se va gândi că nu este o idee bună, că nu are cum să câștige. 

Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Care este profilul militar al României aici, foarte aproape de amenințarea rusă, pe Flancul Estic? Care este analiza dumneavoastră cu privire la postura noastră de apărare?

Rob Bauer, președintele comitetului militar NATO: România este un aliat foarte puternic, și ați fost de 20 de ani, și cred că mulți oameni din multe națiuni cred că nu fac suficient, dar toate aceste forțe armate și toate contribuțiile oamenilor pentru a se asigura că aceste forțe armate devin mai puternice este o sarcină extrem de importantă pentru societăți în ansamblu. Și cred că națiunile, inclusiv România, pot fi mândre de forțele lor armate. Desigur, trebuie să facem o serie de lucruri pentru a le îmbunătăți, pentru că și asta face parte din discuție, și nu trebuie să ne îndepărtăm de asta. Dar, timp de 75 de ani, această Alianță a asigurat pacea în 32 de națiuni, iar aceasta este o realizare uimitoare. Iar România face parte din această familie. România găzduiește acum națiunile despre care am vorbit mai devreme, SUA, Franța, Belgia, Luxemburg, națiunile care trimit avioane de luptă, soldații care sunt cu acest radar mobil. Toate acestea fac parte dintr-un efort combinat de a face România mai puternică, mai sigură, mai securizată, într-o perioadă continuă de pace. Și cred că aceasta este sarcina pe care o avem cu toții.

Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Vă felicit pentru mandatul extraordinar și pentru premiul pe care îl veți primi din partea Aspen România, pe care îl meritați. Care este moștenirea dumneavoastră? 

Rob Bauer, președintele comitetului militar NATO: Dacă am învățat ceva în ultimii 43 de ani, dar mai ales în ultimii trei ani și jumătate în NATO, este că totul se bazează pe încredere, întreaga Alianță este construită pe încredere, încrederea că ne vom ajuta reciproc, încrederea că națiunile și-au promis unele altora că vor trimite soldați într-o altă națiune pentru a-i apăra pe oamenii din acele națiuni, iar acesta este un mesaj foarte puternic: oamenii din Portugalia vor trimite soldați în Polonia sau oameni din Canada în Cehia. Este o alianță foarte puternică, construită pe încredere, și am văzut asta în ultimii trei ani și jumătate. Am fost extrem de puternici în răspunsul nostru la războiul din Ucraina, am fost uniți și cred că rușii și chinezii, de asemenea, au fost uimiți de modul în care NATO a răspuns la acest război și cred că asta ni se datorează tuturor. Și cred că este extrem de important ca oamenii din România să realizeze că nu vor fi niciodată singuri. Există 31 de prieteni. Există 31 de aliați care vor veni în România dacă va fi necesar. Sunt deja câțiva în România, dar cu toții ne vom ajuta reciproc oriunde în Alianță, inclusiv în România. 

×
x close