Antena 3 CNN Externe Amiralul francez Pierre Vandier a fost numit Comandant Suprem Aliat însărcinat cu Transformarea NATO (SACT)

Amiralul francez Pierre Vandier a fost numit Comandant Suprem Aliat însărcinat cu Transformarea NATO (SACT)

pierre-vandier-NATO
Amiralul francez Pierre Vandier, unul dintre cei doi comandanţi strategici ai NATO / Foto: Getty
de Alexandra Dima    |    21 Iun 2024   •   22:48

Amiralul francez Pierre Vandier, fost şef al Statului Major al Marinei franceze, în prezent numărul doi în Statul Major francez, a fost numit ”Comandant Suprem Aliat însărcinat cu Transformarea” (SACT), unul dintre cei doi comandanţi strategici ai NATO.

Pierre Vandier îi succede generalului Philippe Lavigne, din cadrul Forţelor Aeriene şi Spaţiale, potrivit anunţului făcut vineri pe site-ul NATO.

Ceremonia de schimbare a comenzii va avea loc la Cartierul General al Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare din Norfolk, Virginia, în septembrie 2024.

În numele tuturor guvernelor aliate, Consiliul Atlanticului de Nord și-a exprimat recunoștința profundă și de durată pentru serviciul distins prestat de generalul Lavigne în calitate de comandant suprem al aliaților.

În contextul în care rolul strategic al NATO a crescut în mod considerabil, odată cu invazia Ucrainei de către Rusia, amiralul Vandier urmează să fie însărcinat să ”promoveze şi supervizeze transformarea continuă a forţelor şi capacităţilor Alianţei”, potrivit descrierii oficiale a postului.

Cine este noul strateg al schimbării NATO

Amiralul Vandier a fost şeful cabinetului militar al ministrului francez al Apărării, Florence Parly.

Pierre Vandier, absolvent al Şcolii Navale, şi-a luat brevetul de pilot aeronautic naval în 1993 şi a desfăşurat misiuni în fosta Iugoslavie, Kosovo, Afganistan, în cadrul grupului aeronaval francez.

Comandant al fregatei Surcouf, el a participat în 2008 la operaţiunea de eliberare a ostatcilor ţinuţi de piraţi pe velierul Ponant, la Ocereanul Indian.

În vara lui 2011, el a preluat funţcia de şef al Operaţiunilor în zona Africa şi a participat la supervizarea operaţiunilor aeriene franceze în Libia.

În 2013, el a condus celula de criză a Operaţiunii Serval în Mali.

A comandat, apoi, până în 2015, portavionul Charles de Gaulle, angajat în această perioadă în Operaţiunea Chammal, în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva grupăriijihadiste Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria.

Promovat contraamiral în 2017. el a fost numit comandantul bazei de apărare de la Toulon.

În 2018, el a publicat lucrarea ”La dissuasion au troisième âge nucléaire”, la Editura du Rocher, potrivit news.ro.viewscnt

 

×
Subiecte în articol: NATO SACT Pierre Vandier
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close