Antena 3 CNN Externe Americanii vor să interzică armele semiautomate, în urma masacrului de la şcoala din Newtown

Americanii vor să interzică armele semiautomate, în urma masacrului de la şcoala din Newtown

Americanii vor să interzică armele semiautomate, în urma masacrului de la şcoala din Newtown
Foto: anglonautes.com
18 Dec 2012   •   08:14

Autorităţile americane pun la punct mai multe proiecte de lege care interzic puştile de asalt. Măsura vine la trei zile de la masacrul de la şcoala din Newtown. Doi democraţi au prezentat detalii ale unor iniţiative legislative, relatează AFP.

Vânzarea, transferul, fabricarea şi importarea a aproximativ 100 de tipuri de arme de asalt ar urma să fie interzise, potrivit unui proiect de lege iniţiat de către senatoarea Dianne Feinstein. Lista include puşti şi pistoale semiautomate.

Încărcătoarele cu peste 10 gloanţe ar urma să fie interzise şi ele, conform acestui text. Proiectul va fi prezentat în prima zi a următoarei sesiuni a Congresului, la 3 ianuarie.

Şansele de adoptare a acestui text depind totuşi de susţinerea pe care vor hotărî să o acorde numeroşi aleşi apropiaţi puternicului grup de lobby al armelor, NRA, în Congres, dar mai ales de cea a liderilor republicani din Camera Reprezentanţilor, fără acordul cărora niciun text nu poate fi adoptat.

În Senat, "prietenii" NRA - democraţi şi republicani - dispun de o capacitate de blocare care va fi depăşită doar dacă un număr semnificativ de aleşi nu decid să se depărteze de grupul de presiune.

Proiectul vizează numai armele noi. Proprietarii actuali îşi vor putea păstra armele chiar dacă figurează pe lista cu interdicţii.

Textul exclude, totodată, peste 900 de tipuri de arme pentru vânătoare sau sport, dar şi armele de colecţie sau manuale.



×
Subiecte în articol: atac
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close