Antena 3 CNN Externe Americanii, surprinşi de expulzarea forţelor speciale dintr-o regiune afgană

Americanii, surprinşi de expulzarea forţelor speciale dintr-o regiune afgană

Americanii, surprinşi de expulzarea forţelor speciale dintr-o regiune afgană
Foto: Agerpres
26 Feb 2013   •   12:19

Decizia preşedintelui Hamid Karzai de a expulza forţele speciale americane dintr-o provincie din Afganistan a fost o surpriză pentru Pentagon, care, potrivit unui oficial american, nu a primit nicio avertizare, informează AFP.
   
"Nu cunoaştem vreun incident care să fi putut antrena un astfel de răspuns", a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un oficial american.
   
Hamid Karzai a ordonat diminică retragerea, în termen de două săptămâni, a forţelor speciale americane din provincia Wardak, un refugiu al talibanilor în apropiere de capitala Kabul, acuzând soldaţii de elită americani că ar fi creat o "grupare armată ilegală", vinovată de acte de tortură şi omor.
   
Această decizie reflectă dorinţa preşedintelui afgan de a redobândi controlul asupra miliţiilor locale, dar şi tensiunile faţă de Washington, în aşteptarea încheierii misiunii de luptă a NATO.
   
Hamid Karzai critică regulat bombardamentele americane de pe teritoriul său, care afectează şi civili.
   
Pentru a încerca să rezolve această nouă problemă, luni, la Kabul, s-au purtat discuţii între coaliţia condusă de NATO şi autorităţile afgane şi s-a creat o "comisie reunită", confirmată de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.
   
"Lucrăm alături de Guvernul afgan pentru a înţelege cu exactitate care le sunt preocupările, pe care le vom trata, în mod sigur, cu seriozitate", a adăugat el.
   
"Încercăm să obţinem explicaţii din partea Guvernului afgan", a precizat el, considerând că este "prematur să speculăm asupra rezultatului discuţiilor" şi retragerea sau nu a forţelor speciale americane din Wardak.

×
Subiecte în articol: Hamid Karzai
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close