Antena 3 CNN Externe Americanii se pregătesc să intervină în conflictul din Libia. Gaddafi nu se dă bătut

Americanii se pregătesc să intervină în conflictul din Libia. Gaddafi nu se dă bătut

3 minute de citit Publicat la 14:56 02 Mar 2011 Modificat la 14:56 02 Mar 2011
Americanii se pregătesc să intervină în conflictul din Libia. Gaddafi nu se dă bătut
Foto: Mediafax
Trupele apropiate liderului libian Muammar Gaddafi au intervenit în forţă în mai multe oraşe ocupate de protestatari. Oamenii apropiaţi lui Gaddafi au capturat o instalaţie de petrol din oraşul Brega. Un convoi de 100 de autovehicule urmează să se îndrepte spre acest loc. Oamenii locului sunt panicaţi şi spun că se aşteaptă la un atac, informează BBC News.

Militarii au preluat controlul mai multor zone din estul ţării, iar avioanele armatei au atacat violent manifestanţii.

În două săptămâni de nelinişte, Gaddafi a pierdut controlul unei părţi mari din Libia. Violenţele de aici au condus la o criză umanitară, astfel că zeci de mii de străini, majoritatea egipteni, sunt blocaţi şi se află în imposibilitatea de a ajunge acasă.

Aproximativ 75.000 de oameni au fugit în Tunisia din cauza neliniştii şi mai mulţi de 40.000 ar putea să plece din ţară, estimează ONU. În plus, Organizaţia Naţiunilor Unite spune că o evacuare în masă este necesară în acest moment, pentru că sunt în joc mii de vieţi.

Gaddafi a declarat presei că sute de oameni au murit în estul Libiei, dar a negat lovituri aeriene împotriva civililor.

Două nave de război americane se îndreaptă spre Libia


În acest timp, două nave americane de război - USS Kearsarge şi USS Ponce - se îndreaptă spre Libia, după ce Statele Unite sprijinite de Franţa şi Marea Britanie au avertizat cu o intervenţie armată pentru îndepărtarea lui Gaddafi.

Mai multe sute de americani sunt îmbarcaţi pe nava Kearsarge care se îndreaptă, marţi, spre Libia, au anunţat doi oficiali americani din cadrul apărării, într-un moment în care occidentalii îşi sporesc presiunea asupra regimului colonelului Muammar Gaddafi, relatează AFP.

USS Kearsarge, un portelicopter ce transportă şlepuri, şi două vapoare care îl însoţesc se pregătesc să intre în canalul Suez venind din Marea Roşie, au anunţat oficialii. Grupul operaţiunilor-amfibie ale Kearsarge, cu circa 800 de marinari, o flotă de elicoptere şi instalaţii medicale, poate asigura susţinerea operaţiunilor umanitare şi militare. "O navă ca Kearsarge poate efectua numeroase tipuri de misiuni", a declarat ofiţerul sub acoperirea anonimatului.

Oficialii militari americani pregătesc o listă cu opţiuni ce urmează să fie propuse preşedintelui Barack Obama şi sunt în discuţie cu omologii lor europeni, dar incertitudinea rămâne în privinţa probabilităţii unei intervenţii militare.

Analiştii sunt de părere că o demonstraţie de forţă simbolică în largul coastei libiene ar putea să fie suficientă pentru a creşte presiunea asupra lui Gadadafi.

Ce oraşe au fost ocupate de protestatari

Gaddafi încearcă să preia controlul Libiei, după ce mai mult oraşe au fost ocupate de protestatari. Rămas doar cu Tripoli şi pe fondul presiunilor internaţionale, liderul libian îşi reîncepe ofensiva violentă împotriva manifestanţilor. Mai multe avioane ale armatei au atacat protestatarii în oraşele din estul ţării Ajdabiya, Brega şi al Barika.

Libienii vor să scape de Gaddafi cu orice preţ, iar numărul rebelilor creşte şi în Tripoli. O cisternă a explodat chiar în apropiere de locuinţa lui Muammar Gaddafi.

Sute de susţinători ai colonelului Gaddafi s-au adunat lângă cisternă, pentru a-şi striga loialitatea faţă de "Ghidul Revoluţiei" libiene. Unul dintre fiii lui Gaddafi neagă violenţele din ultimele săptămâni şi spune că libienii sunt alături de tatăl său.

Încurajaţi de intenţia Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii de a interveni militar în Libia, opoziţia libiană vrea să ceară ajutor străin de teama prelungirii revoltelor.

Gaddafi se adresează susţinătorilor, la o ceremonie publică

Liderul libian Muammar Gaddafi, contestat în interiorul şi exteriorul ţării, participă miercuri la o ceremonie publică la Tripoli, în cursul căreia va lua cuvântul, potrivit AFP. Ceremonia marchează împlinirea a 34 de ani de la stabilirea "puterii maselor" în Libia.

În timpul ceremoniei, zeci de persoane au scandat sloganuri în cinstea lui Gaddafi şi au cântat împreună imnul naţional libian.

S-au întors toţi românii din Libia care au cerut ajutor

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat acţiunea de evacuare a ultimilor cetăţeni români din Libia care au solicitat să fie repatriaţi. Pe Aeroportul Henri Coandă, 48 de muncitori români au răsuflat uşuraţi după ce au ajuns în siguranţă acasă. Numărul cetăţenilor români care au primit sprijin pentru a putea părăsi Libia a ajuns la 700.

×
x close