Antena 3 CNN Externe Americanii din 20 de state cer separarea după realegerea lui Barack Obama la Casa Albă

Americanii din 20 de state cer separarea după realegerea lui Barack Obama la Casa Albă

N.B.
1 minut de citit Publicat la 15:33 13 Noi 2012 Modificat la 15:33 13 Noi 2012
Americanii din 20 de state cer separarea după realegerea lui Barack Obama la Casa Albă
Foto: Mediafax/AFP
Mai mult de 100.000 de americani au semnat petiţiile postate pe site-ul Casei Albe prin care cer separarea paşnică a statului lor de Statele Unite, după realegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte, informează Agerpres.

Primele petiţii de acest gen au fost iniţiate de locuitorii statuliu Louisiana, urmaţi de cei din Texas şi alte 18 state americane.

Petiţiile lor au fost postate pe site-ul internet al Casei Albe la secţiunea intitulată "Noi, poporul!", unde oricine poate să-şi posteze propria petiţie sau să se alăture altora prezente.

Până la ora actuală pe adresa Casei Albe au venit petiţii de separare din partea locuitorilor a 20 de state: Texas, New York, New Jersey, Carolina de Nord şi Carolina de Sud, Alabama, Georgia, Florida, Indiana, Michigan, Tennessee, Louisiana, Kentucky, Arkansas, Colorado, Dakota de Nord, Oregon, Mississippi, Missouri şi Montana.

Aceasta nu este prima dată când se întâmplă ca cetăţenii americani să iniţieze astfel de petiţii . În 2004 şi 2008 au existat iniţiative similare. În cazul în care o petiţie întruneşte 25.000 de semnături timp de o lună, atunci legislaţia obligă guvernul american la un răspuns oficial.

După numărul de semnături, lider este statul Texas, care a depăşit pragul oficial de 25.000 de semnături, ceea ce obligă Casa Albă la un răspuns oficial. Texanii se plâng pe cazuri 'flagrante' de încălcare a drepturilor omului, denunţând în special NDAA (National Defense Authorization Act) şi TSA (Transportation Security Administration), precum şi dificultăţile grave economice cu care se confruntă SUA, care decurg, în opinia lor, din neglijarea de către guvernul federal a reformei privind cheltuielile interne şi externe.

Autorii petiţiilor se bazează în demersul lor pe Declaraţia de independenţă (1776), în care părinţii fondatori ai SUA proclamă că, în cazul în care "o formă de guvernare devine distructivă, oamenii au dreptul de a o modifica sau de a o aboli sau pot institui un nou guvern".

Majoritatea petiţiilor provin din statele care au votat masiv pentru candidatul republican Mitt Romney, care a pierdut alegerile din 6 noiembrie în faţa lui Obama. Cu toate acestea, au venit şi petiţii din state care au votat şi pentru actualul preşedinte american în recentul scrutin.

Ultima oară, câteva state au ieşit din Uniune în 1860 şi 1861 după alegerea lui preşedintelui Abraham Lincoln. Mişcarea a fost urmată de Războiul Civil.

×
Etichete: petitie Casa Alba
x close