Antena 3 CNN Externe Americanii caută mesaje ascunse în înregistrarea cu Bin Laden

Americanii caută mesaje ascunse în înregistrarea cu Bin Laden

Americanii caută mesaje ascunse în înregistrarea cu Bin Laden
09 Sep 2007   •   12:16

Experţii americani cauta eventuale mesaje ascunse, in noua înregistrare video a lui Osama bin Laden. În acest timp, în zonele de conflict din Irak şi Afganistan, majoritatea localnicilor îl condamnă pe Osama, dar sunt şi unii care nu se feresc sa ii dea dreptate. Discursul lui Bin Laden îi cheamă pe americani să se retragă din Irak şi să se convertească la Islam. Dar, deşi pretinde că vrea să apere Irakul, el nu este de loc popular la Bagdad. Mulţi irakieni condamnă crimele pe care le comite şi îi pun la îndoială felul în care înţelege religia musulmană.

Şeicul terorist şi-a păstrat, în schimb, simpatizanţi în vechiul său bastion din Afganistan, unde reacţiile la mesajul său sunt mult mai variate. Unii cred că este bine că a invitat SUA să se alăture islamului, iar alţii sunt de părere că Osama este un om mai degrabă bun decât rău.

Specialiştii cred că Osama a vrut, în primul rând, să arate că trăieşte şi e sănătos, deşi s-a anunţat de mai multe ori că ar fi murit sau ar fi grav bolnav. Poate din acelaşi motiv şi-a vopsit şi barba, pentru a căpăta imaginea unui războinic veşnic tânăr. Eventualul ?mesaj ascuns? poate fi mult mai alarmant: discursul seamănă cu aşa-zisa ?ofertă de armistiţiu? a lui Bin Laden către europeni, din 2004. Propunerea, imediat respinsă, a căpătat, un an mai târziu, valoarea unui ultim avertisment înaintea sângeroaselor atentate care au făcut peste 50 de victime la Londra.

Antena 3

Citiţi PRIMUL MESAJ VIDEO TRIMIS DE BIN LADEN DUPĂ 3 ANI

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close