Greutatea a devenit o mare problemă şi pentru copii. Una atât de mare încât americanii au scris deja o carte cu diete pentru puşti. Deşi cartea stârneşte controverse, volumul e deja bestseller pe internet, chiar dacă va fi pus pe piaţă abia peste o lună.
Maggie trece la dietă - e titlul cărţii în care Paul Kramer, scriitor, dar şi tată, îi învaţă pe copii cât de mult contează greutatea în viaţă. Greutatea în minus. În 44 de pagini, este descrisă povestea unei fetiţe de 14 ani care devine vedeta echipei de fotbal a şcolii, după ce slăbeşte.
Nutriţioniştii de peste Ocean cred că la şase ani e prea devreme să te apuci de diete.
La noi, doctorii spun că prescriu, pentru copii, de două ori mai multe tratamente pentru slăbit decât anul trecut. Ei sunt de părere că un regim alimentar nu e o dramă pentru un copil, ci o necesitate uneori. Acelaşi lucru spun chiar şi endocronologii, care au constatat că cele mai multe cazuri de copii cu greutatea peste normal sunt cauzate de alimentaţia incorectă, şi nu de problemele de sănătate.
"Nu punem copilul la zid, să nu mănânce cartofi, pâine, e o greşeală. Trebuie să existe, dar în cantităţi limitate", spune Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.
Restricţiile la mâncare impuse copilului pofticios cresc riscul de a-l transforma în anorexic sau bulimic. În numai câţiva ani, susţin specialiştii, peste jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani şi 39% dintre adolescenţi vor deveni obezi.