
Nimeni nu vrea să vorbească cu Usha Vance, cel puțin nu în Groenlanda, scrie The Independent, sâmbătă. Conform informațiilor tabloidului britanic, oficialii americani din delegația care i-a acompaniat pe soții Vance în vizita pe insula arctică au umblat peste tot în teritoriu, căutând localnici care să fie dispuși să primească o vizită din partea Ushei Vance. Informațiile au fost preluate de la televiziunea daneză TV2.
Răspunsul Groenlandezilor a fost – „Nu, mersi”.
Groenlandezii nu sunt singurii care îi tratează cu răceală pe soții Vance – Tupilak Travel, o firmă care se ocupă de tururi pentru turiști pe insulă, cu sediul la Nuuk, își luase angajamentul de a o găzdui pe Vance în vizită, însă a anunțat, joi, că nu va mai face acest lucru.
Într-o postare pe Facebook, compania a informat că nu mai acceptă să participe la vizita soției vicepreședintelui american.
„După ce ne-am gândit mai bine, am informat consulatul că nu dorim această vizită. Noi nu putem accepta agenda din spatele ei și nu vom fi parte a spectacolului de presă care îi va urma. Spunem nu mulțumesc acestei vizite. Groenlanda aparține groenlandezilor”, a transmis compania.
Anunțul anulării a venit în aceeași zi în care vicepreședintele a anunțat că se va alătura soției sale în vizita din Groenlanda.
Relații înghețate între americani și aliații danezi
În mod normal, o vizită a unui vicepreședinte american ar fi ceva dorit cât se poate de mult de țările aliate – o demonstrație utilă a relațiilor bune cu guvernul american – însă în această perioadă nu pare că ne aflăm în vremuri normale.
JD Vance a ajuns la baza militară americană Pituffik, vineri, dar nu a fost primit de niciun reprezentant al statului danez. În fapt, danezii i-au făcut cât se poate de clar numărului doi de la Casa Albă că nu e binevenit în Groenlanda, cel puțin nicăieri mai departe sau în afara bazei militare.
Anterior, la vizită urma să participe doar soția vicepreședintelui, iar ea trebuia să includă și alte zone din afara bazei militară, inclusiv un eveniment cu o cursă de sănii trase de câini. Oficialii americani și-au anulat mare parte din itinerar, însă.
Relațiile SUA-Danemarca s-au răcit la un nivel fără precedent după intrarea în funcție a administrației Trump, în condițiile în care președintele american vorbește constant de anexarea Groenlandei la SUA și a spus chiar că nu va „exclude” obținerea acesteia prin forță. Trump a avut chiar foarte recent o declarație pe această temă, spunând că Groenlanda va fi, „inevitabil”, parte a SUA.
„Este o insulă care, din postură defensivă, dar și dintr-o postură ofensivă, este ceva de care avem nevoie, mai ales cu lumea fiind în starea în care e, și o să o avem, inevitabil.
Cred că vom merge cât de departe trebuie să mergem. Avem nevoie de Groenlanda și lume are nevoie ca noi să avem Groenlanda, inclusiv Danemarca”, a declarat Donald Trump.