Statele Unite, Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană vor avea mai multe discuţii, săptămâna viitoare, pentru a găsi o ieşire din criza ucraineană.
Secretarul de stat american a acuzat Rusia că a pus la cale protestele violente din estul Ucrainei, spre disperarea lui Putin, iar Guvernul de la Kiev a trecut la ofensivă împotriva separatiştilor care au ocupat mai multe clădiri guvernamentale.
La Harkov, aceştia au fost arestaţi, dar în alte două oraşe continuă să reziste şi se pare că au luat chiar şi ostatici. După estul Ucrainei, manifestaţiile în favoarea Rusiei s-au extins şi în sudul ţării.
La Mîkolaiv, la mai puţin de 200 de kilometri de graniţa Republicii Moldova, sute de protestatari au încercat să ia cu asalt sediul administraţiei locale, dar au fost respinşi de poliţie. 15 oameni au fost răniţi şi 21 - arestaţi.
La Harkov, poliţia a evacuat sediul administrativ printr-o intervenţie care nu a durat decât 18 minute. 70 de militanţi separatişti au fost arestaţi.
În schimb, la Doneţk, rebelii şi-au întărit poziţiile în clădirea oficială pe care o ocupă.
Clădirea serviciului de securitate din Luhansk este, de asemenea, ocupată. Guvernul ucrainean susţine că manifestanţii de aici reţin zeci de ostatici, dar aceştia resping acuzaţia. Părerile lor sunt împărţite: unii doresc unirea cu Rusia în timp ce alţii s-ar mulţumi cu federalizarea Ucrainei.
Autorităţile ucrainene afirmă că protestele sunt organizate şi finanţate de Rusia.
Kerry a avertizat că Rusia va fi supusă unor noi sancţiuni dacă nu încetează presiunile asupra Ucrainei. Deocamdată, diplomaţia mai are o şansă să pună capăt crizei, prin convorbirile la care vor lua parte Rusia, Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană.