În acest context, Rusia a criticat decizia NATO de a furniza armament Ucrainei. Drept răspuns, Moscova a anunţat că va trimite în Crimeea noi forţe armate.
Acordul a obţinut 535 de voturi pentru şi 127 împotrivă în Parlamentul European. Europarlamentarii au ratificat acordul în acelaşi timp cu aleşii ucrainieni. Parlamentul de la Strasbourg a fost în legătură directă cu Rada din Kiev. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat apoi acordul, în aplauzele celor prezenţi.
În aceeaşi zi, Rusia a anunţat că intenţionează să mobilizeze forţe permanente în Peninsula Crimeea. Motivul oficial, înrăutăţirea situaţiei din regiunile ucrainiene Doneţik şi Luhansk dar şi prezenţa militară străină din apropierea graniţelor Rusiei. Mai mult, promisiunea statelor NATO de a susţine militar Ucraina ar putea constitui complicitate la crime de război, după cum susţin unii parlamentari de la Moscova.
SERGEI NARYSHKIN, parlamentar rus: "Politica cinică şi iresponsabilă a SUA şi a acelor ţări ţinute în lesă care împing lumea pe marginea unui nou Război Rece".
Parlamentul de la Kiev a adoptat legea prin care acordă mai multă autonomie celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. În Doneţk şi Luhansk vor avea loc alegeri pe 7 decembrie.