Antena 3 CNN Externe "America e pregătită să întoarcă pagina". Kamala Harris îl atacă pe Trump și anunță ce va face în prima zi dacă va deveni președinte

"America e pregătită să întoarcă pagina". Kamala Harris îl atacă pe Trump și anunță ce va face în prima zi dacă va deveni președinte

G.M.
4 minute de citit Publicat la 07:31 30 Aug 2024 Modificat la 10:06 30 Aug 2024
kamala harris rade si aplauda
Vicepreşedintele american Kamala Harris a acordat primul ei interviu în calitate de candidat la Casa Albă. FOTO Hepta

Vicepreşedintele american Kamala Harris a afirmat că America este "pregătită să întoarcă pagina" Trump, în primul ei interviu în calitate de candidat la Casa Albă, în cursul căruia căruia şi-a apărat ideile despre energie, imigraţie şi Israel. Kamala Harris a afirmat, în interviul acordat CNN, că, dacă va deveni preşedinte, în prima sa zi de mandat ar începe să implementeze câteva dintre politicile propuse pentru a ”sprijini şi a întări clasa de mijloc”. Harris a subliniat progresul pe care ea şi preşedintele Joe Biden l-au adus economiei. 

Ea l-a acuzat pe fostul preşedinte republican că "ne-a divizat naţiunea", în acest interviu foarte aşteptat acordat CNN, în marja unei deplasări de campanie în Georgia, un stat-cheie din sudul ţării, scrie Agerpres.

Candidata democrată, care a ales prin contrast un mesaj de reconciliere politică, a estimat că "ar fi un lucru bun pentru americani dacă ar exista un ministru republican în guvernul (său)", în cazul victoriei la prezidenţialele din 5 noiembrie.

Întrebată asupra unor subiecte sensibile ale campaniei, Kamala Harris a declarat în special că în cazul victoriei "nu va interzice" fracturarea hidraulică (fracking), o metodă de extracţie a hidrocarburilor denunţată de apărătorii mediului.

"Putem face să crească şi dezvolta o economie înfloritoare bazată pe energie curată fără a interzice fracking-ul", a asigurat vicepreşedinta, deşi în trecut spusese că se opune acestei tehnici.

Acesta este un subiect fierbinte în statul foarte disputat Pennsylvania, în care sectorul hidrocarburilor este un furnizor major de locuri de muncă şi venituri. În privinţa imigraţiei, unul dintre subiectele favorite ale lui Donald Trump, democrata de 59 de ani a spus că trebuie să existe "consecinţe" pentru persoanele care intră ilegal pe teritoriul american. Vicepreşedinta, care în trecut a adoptat poziţii mai progresiste pe aceste două subiecte, a asigurat că "valorile ei nu s-au schimbat".

"Întotdeauna am crezut (...) că schimbările climatice sunt o realitate, că sunt o problemă urgentă" şi că Statele Unite trebuie să îndeplinească "obiective" în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră, a subliniat ea.

Republicanii o acuză pe vicepreşedintă că este inconsecventă în ideile ei

"Abia aştept să dezbat cu Kamala şi să arăt ce impostoare este. Harris şi-a schimbat poziţia în privinţa tuturor subiectelor", a declarat Donald Trump pe platforma sa Truth Social, referindu-se la întâlnirea televizată cu rivala sa programată pe 10 septembrie.

Omul de afaceri de 78 de ani şi-a intensificat atacurile personale împotriva Kamalei Harris de la intrarea ei în campanie, în urma retragerii neaşteptate a preşedintelui democrat Joe Biden pe 21 iulie.

El a acuzat-o în special că a "devenit neagră" din motive electorale. Întrebată despre acest lucru, Kamala Harris, născută dintr-un tată jamaican şi o mamă indiană, nu a vrut să detalieze, subliniind că este "acelaşi vechi refren", şi adăugând: "Întrebarea următoare, vă rog".

Harris laudă progresele economice făcute în timpul administraţiei Biden

”Economia se prăbuşise – în mare parte din cauza proastei gestionări a acelei crize (COVID-19 - n.r.) de către Donald Trump. Când am venit noi, principala prioritate a fost să facem ce putem să salvăm America”, a declarat ea în interviul acordat CNN, înainte de a promova politicile administraţiei Biden.

Harris a recunoscut însă că ”preţurile, în special la alimente, sunt încă prea mari”.

Ea a menţionat propunerea sa privind o interdicţie federală în premieră privind creşterea nejustificată a preţurilor la alimente şi un plan care promite a oferi până la 25.000 de dolari ca ajutor pentru avansul plătit de cei care îşi cumpără prima dată o locuinţă.

Harris a spus că nu şi-a îndeplinit încă aceste planuri în timpul mandatului de vicepreşedinte întrucât ”trebuia să ne revenim, ca economie”, după mandatul lui Trump.

Harris dă vina pe Trump pentru eşecul privind acordul la frontieră, dar promite să treacă legea dacă va fi aleasă

Harris a fost întrebată de ce administraţia Biden a aşteptat peste trei ani pentru a implementa măsurile fără discriminare pentru azil. Harris a evitat răspunsul şi l-a criticat pe fostul preşedinte Donald Trump pentru eşecul unei iniţiative legislative privind frontiera, în cursul acestui an.

”Prin eforturi bipartide, inclusiv ale unora dintre cei mai conservatori membri ai Congresului Statelor Unite, a fost creat un proiect de lege, pe care l-am susţinut, pe care eu îl susţin. Şi Donald Trump a aflat despre acest proiect care ar fi contribuit la securizarea graniţei şi pentru că el a crezut că nu îl va ajuta politic, le-a spus oamenilor săi din Congres «Nu îl lăsaţi să treacă»”, a susţinut Harris.

CNN a relatat, în februarie, că republicanii din Senat au blocat un acord bipartid important, formulat parţial de senatorul conservator James Lankford din Oklahoma, după presiuni ale lui Trump, care a criticat proiectul ca fiind prea slab.

Iniţiativa a căzut din nou în Senat în mai, din cauza opoziţiei Partidului Republican, precum şi a pierderii sprijinului unor democraţi.

Harris, despre sprijinul pentru Israel

În legătură cu o altă problemă sensibilă pe plan politic, ea şi-a reiterat sprijinul pentru dreptul Israelului de "a se apăra" şi a răspuns "nu" la întrebarea dacă, în calitate de preşedinte, va suspenda livrările americane de arme către Israel, în timp ce războiul din Fâşia Gaza continuă de aproape 11 luni.

Potrivit sondajelor, duelul cu Donald Trump rămâne indecis, deşi candidata democrată se află într-o poziţie mai bună decât era preşedintele Joe Biden. Ca şi Kamala Harris, Donald Trump cutreieră statele pivot promiţând să fie deosebit de disputate în noiembrie, printre care şi Georgia. La rândul său, candidatul republican a vizitat joi Michigan, apoi Wisconsin. 

×
x close