În prezent unul din cinci americani nu are un loc de muncă. Una din nouă familii nu poate efectua o plată minimă cu cardul de credit, iar una din opt ipoteci se află în executare silită. Unul din opt americani îşi cumpără de mâncare prin bonuri de masă. Mai mult de 120.000 de familii ajung în imposibilitate de plată în fiecare lună. America nu mai are o clasă de mijloc puternică, scrie
The Huffington Post în ediţia electronică. Criza economică a făcut să dispară mai mult mai mult de 5 trilioane de dolari din pensii şi economii, a întors pe dos bugetul familiilor americane, şi ameninţă să arunce în stradă zece milioane de proprietari de case.
În timp ce directorii şi acţiionarii de pe Wall Street sărbătoresc revenirea financiară, familiile din clasa de mijloc au rămas cu ochii în soare. Criza cu care se confruntă clasa de mijloc americană a început cu mai mult de o generaţie în urmă, scrie The Huffington Post. Deşi productivitatea a înflorit, veniturile angajaţilor au rămas aceleaşi din 1970. În acelaşi timp cheltuielile au continuat să crească.
La începutul anilor 2000, familiile americane cheltuiau de două ori mai mult pe ipoteci faţă de acum 25 de ani, din cauza inflaţiei, pentru o casă care era în medie doar cu 10% mai mare şi veche de 25 de ani. De asemenea, plăteau de două ori mai mult pentru a beneficia de asigurare de sănătate.
Pentru a ieşi din impas, cel de-al doilea părinte, din milioane de familii, a fost nevoit să se angajeze. Însă preţurile ridicate pentru întreţinera casei şi costurile medicale, combinate cu cheltuielile ce vin odată cu al doilea copil, costurile cu a doua maşină, necesară pentru a ajunge la muncă, dar şi taxele mari, au restrâns şi mai mult bugetul familiilor.
Chiar şi cu două surse de venit au fost nevoite să strângă cureaua. În prezent, familiile americane cheltuiesc mai puţin decât o făceau în urmă cu o generaţie, pe mâncare, îmbrăcăminte, mobilă şi alte consumabile. Însă tot nu este suficient pentru a ieşi din impas. Astăzi, familiile şi-au cheltuit întregul venit, toate economiile, s-au îndatorat pentru a-şi trimite copii la colegii, pentru a-şi rezolva problemele de sănătate şi reuşsc cu greu să se mai menţină pe linia de plutire.
Antena3.ro