Ameninţarea virusului Ebola poate fi comparată doar cu epidemia de SIDA. O spune un conducător al sistemului public de sănătate din Statele Unite.
Transmiterea maladiei dincolo de focarul său din vestul Africii suscită îngrijorare şi chiar panică pe mai multe continente. Aceasta deşi mai multe cazuri suspecte de Ebola se dovedesc, în final, alarme false.
Febra hemoragică provocată de virusul Ebola a ucis, până acum, aproape 3900 de oameni, aproape toţi în Africa. Dar s-au înregistrat decese şi în Statele Unite şi Spania. Experţii avertizează că lupta cu virusul va fi una de durată.
Statele Unite au intrat în alertă după moartea primului pacient diagnosticat cu virusul ucigaş în această ţară. În aeroporturi vor fi instituite filtre medicale pentru pasagerii veniţi din Africa de Vest. Decizia nu linişteşte personalul de curăţenie care, prin natura muncii sale, este cel mai expus la o eventuală contaminare.
Şi în Marea Britanie se pregăteşte controlul călătorilor veniţi din zonele de risc, după ce un britanic cu simptome ale febrei hemoragice a decedat în Macedonia. Guvernul a precizat, ulterior, că este "foarte puţin probabil" ca omul să fi fost infectat cu virusul.
Epidemia a devenit, pentru unii, motiv de glume proaste. Un avion american de linie a fost izolat, două ore, pe pista unui aeroport din Republica Dominicană, după ce un pasager a strigat că venea din Africa şi "avea Ebola". Individul a fost ridicat de o echipă în ţinută de protecţie dar analizele au arătat că nu era infectat.