Ameninţarea cu bombă invocată de autorităţile din Belarus drept motivul care a stat la baza instrucţiunilor trimise unui avion al Ryanair în care se afla un disident belarus de a ateriza la Minsk a fost trimisă după ce avionul a fost redirecţionat, a anunţat joi providerul de e-mail Proton Technologies AG.
Autorităţile din Belarus susţin că au cerut avionului, care se afla în spaţiul aerian al Belarusului în timp ce zbura din Grecia spre Lituania, să aterizeze duminică în capitala belarusă pentru că a fost primită o ameninţare cu bombă din partea mişcării islamiste Hamas.
Jurnalistul de opoziţie Roman Protasevici şi iubita lui Sofia Sapega au fost arestaţi când avionul a aterizat.
Mişcarea palestiniană Hamas a negat că ar avea cunoştinţă sau vreo legătură cu o ameninţare cu bombă, iar liderii europeni au acuzat Belarus de piraterie de stat.
Miercuri, grupul de cercetare cu sediul la Londra Dossier Center a publicat presupusul e-mail care ar fi inclus ameninţarea cu bombă Hamas. E-mailul a fost trimis la 24 de minute după ce autorităţile din Belarus au avertizat echipajul zborului Ryanair că există o ameninţare cu bombă.
Acest decalaj de 24 de minute a fost sesizat prima dată public de site-ul The Daily Beast.
Adresa de mail a fost creată cu o săptămână înainte de trimiterea amenințării
Proton Techologies a refuzat să comenteze asupra amănuntelor mesajului, dar a confirmat că acesta a fost trimis după ce avionul a primit instrucţiuni să aterizeze la Minsk.
"Nu am văzut elemente credibile că afirmaţiile celor din Belarus sunt adevărate", a precizat compania elveţiană într-un comunicat.
"Vom susţine autorităţile europene în investigaţiile lor dacă vom primi o solicitare legală", a adăugat aceasta.
Kremlinul a afirmat miercuri că nu are niciun motiv să se îndoiască de explicațiile Belarusului, care susține că a deviat un avion doar din cauza unei alerte cu bombă, și nu pentru a aresta un opozant aflat la bord, adică pe jurnalistul Roman Protasevici.
Liderii europeni lucrează la noi sancţiuni împotriva Belarusului după incidentul de duminică, notează Reuters.
Luni, blocul comunitar a fost de acord să impună sancțiuni regimului lui Lukașenko, întrucât continuă să apară rapoarte despre arestări și dispariții suspecte ale altor jurnaliști independenți din Belarus, în special a celor care, precum Protasevici, au acoperit alegerile prezidențiale furate din august anul trecut și mișcarea de protest rezultată.
Lukașenko a petrecut aproape un an consolidându-și domnia de 27 de ani, în timp ce califică oponenții drept „teroriști” și îi forțează să între în exil sau închisoare.