"Dat fiind rolul său în evenimentele din 1979 (...), ar fi inadmisibil să i se acorde viză", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, în cursul unei conferinţe de presă.
Este pentru prima oară când Washingtonul motivează decizia sa de a refuza să îi acorde viză diplomatului iranian Hamid Aboutalebi. Casa Albă a anunţat vineri că Statele Unite nu îi vor acorda viză lui Aboutalebi, dar nu a oferit explicaţii.
Iranul, care nu ia în calcul să numească un alt ambasador, i-a cerut luni secretarului general ONU Ban Ki-moon să intervină în acest scandal.
Criza din 1979 a fost "o experienţă groaznică pentru cei 52 de americani reţinuţi ostatici" timp de 444 de zile la Ambasada Statelor Unite din Teheran de către studenţi iranieni, a subliniat Psaki, precizând că a transmis poziţia Washingtonului către ONU şi Teheran.
Washingtonul "nu va detalia ceea ce gândim sau nu despre implicarea în criza ostaticilor. El însuşi a afirmat că a fost implicat", a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.
Acest scandal intervine într-un context în care relaţiile diplomatice dintre cele două ţări, întrerupte în urma Revoluţiei islamice din 1979, cunosc începând de anul trecut o uşoară dezgheţare, odată cu alegerea preşedintelui moderat Hassan Rohani.
Iranul şi marile puteri încearcă în prezent să ajungă la un acord general în programul nuclear controversat al Teheranului.