Misiunea lui Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, se apropie de sfârşit, iar informația provine chiar de la acest diplomat, transmite Agerpres.
Plecarea lui Antonov a fost semnalată, joi, de ziarul rusesc Kommersant.
Publicația rusă citează textul unei felicitări scrise de mână pe care Antonov a trimis-o unui think tank din Moscova cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a organizației respective.
"Misiunea mea se apropie de sfârșit. Sper că, împreună, vom continua să apărăm interesele Patriei noastre!", a menționat Antonov în scrisoarea de felicitare, datată 29 iunie.
Întrebată, joi, despre acest subiect, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a evitat un răspuns tranșant.
"Nu e nimic de comentat aici. Fiecare poate avea propriile planuri personale. Deciziile privind numirea și schimbarea ambasadorilor sunt luate de președinte", a spus Zaharova, citată de agenția rusă Interfax.
În vârstă de 69 de ani, Antonov și-a preluat funcția de ambasador la Washington în septembrie 2017. Anterior, el a fost ministru adjunct al Apărării și ministru adjunct de Externe.
Retragerea sa deschide calea ca Moscova să trimită un nou șef de misiune la Washington într-un moment în care relațiile dintre cele două țări sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în contextul războiului purtat de Rusia în Ucraina.
Episodul dronei Reaper doborâte de ruși în Marea Neagră
Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, spunea, în martie anul trecut, că țara sa nu vrea o confruntare militară cu Statele Unite.
La momentul respectiv, Antonov a fost convocat la Departamentul de Stat al SUA, după ce americanii au acuzat faptul că un avion de vânătoare rusesc a determinat prăbușirea unei drone militare a SUA ce zbura deasupra apelor internaționale ale Mării Negre.
"Preferăm să nu creăm o situație în care să ne confruntăm cu ciocniri neintenționate sau incidente neintenționate între Federația Rusă și Statele Unite. Am făcut schimb de opinii pe această temă, deoarece avem unele diferențe cu privire la ceea ce s-a întâmplat (...) Mi se pare că a fost o conversație constructivă pe această temă", a spus el, după o discuție cu asistentul secretarului de stat american pentru Europa, Karen Donfried.
Oficialii SUA au concluzionat că drona MQ-9 Reaper s-a prăbușit după ce a fost "șicanată" zeci de minute de două avioane militare rusești și după ce unul dintre aceste aeronave ar fi aruncat combustibil asupra aparatului fără pilot.
Rușii, la rândul lor, au insistat că drona s-ar fi prăbușit în urma unei manevre bruște și că avioanele lor nu au intrat în contact cu aparatul american și nu au folosit armamentul împotriva acesteia.