Ambasadorul României la Roma se numără printre semnatarii unei scrisori care cere Italiei să nu-şi retragă trupele din Afganistan. Documentul, apreciat drept jenant pentru Guvern, a fost calificat de radicalii din Guvernul de la Roma ca un amestec în treburile interne ale Italiei. Ministerul de Externe de la Bucureşti apreciază însă că scrisoarea este în concordanţă cu priorităţile României.
6 ambasadori străini la Roma, între care şi ambasadorul României, au semnat o scrisoare în care solicitau Italiei să nu se retragă din Afganistan, pentru a nu permite talibanilor să se reorganizeze. Ministrul Apărării, Arturo Parisi, a caracterizat demersul drept unul neobişnuit, deşi oficialul a admis că împărtăşeşte argumentele. Mult mai duri în afirmaţii au fost reprezentanţii aripii radicale din Guvern.
Şi ministrul de Externe, Massino D\' Alema, consideră apelul neobişnuit, susţinând că există sedii speciale unde trebuie discutate astfel de chestiuni. Opoziţia are însă un alt punct de vedere. Şeful grupului parlamentar al Alianţei Naţionale din Senat admite că scrisoarea este jenantă pentru guvern, pentru că disputele politice despre Afganistan preocupă la nivel internaţional.
Reacţia Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti
În ce priveşte România, Ministerul Afacerilor Externe precizează, printr-un comunicat, că scrisoarea celor 6 diplomaţi reflectă pe deplin spiritul mesajelor transmise de toţi şefii de stat şi de guvern din statele aliate cu ocazia summit-ului NATO din noiembrie. ?Conţinutul acestui articol este perfect concordant cu priorităţile României, ţara noastră fiind un contributor important şi apreciat la eforturile internaţionale de stabilizare şi reconstrucţie a Afganistanului?, se arată în comunicatul ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.
Scrisoarea nu a fost semnată de ambasadorii Franţei, Germaniei şi Spaniei, ţări care au contingente militare în Afganistan şi care la ultimul summit NATO au primit cereri de suplimentare a efectivelor. Guvernul Prodi de centru stânga a retras trupele italiene din Irak şi intenţionează să rămână la Kabul doar în limitele şi cu regulile impuse de ONU. Italia are în Afganistan în acest moment 2000 de militari.
Srisoarea deschisă adresată italienilor a fost semnată de ambasadorii din SUA, Canada, Olanda, Australia şi România şi a fost publicată de ziarul La Republica, iar apoi preluată de Corriere de la Serra şi de toată presa italiană.
Antena 3