Antena 3 CNN Externe Ambasadorul român din Italia va fi anchetat

Ambasadorul român din Italia va fi anchetat

Ambasadorul român din Italia va fi anchetat
07 Feb 2007   •   17:15

În plină criză provocată de situaţia românilor reţinuţi în Irak, Ministerul de Externe mai traversează încă una. Premierul Tăriceanu a cerut o anchetă pe tema modului în care ambasadorul României la Roma a ajuns să semneze scrisoarea celor şase ambasadori NATO la Roma, fără acordul sau ştiinţa Bucureştiului. Cazul a provocat o reacţie virulentă pe scena politică italiană. Ministrul de Externe a protestat pe cale oficială, iar premierul Prodi s-a declarat suprins de gestul ambasadorilor. MAE s-a disculpat, pe jumătate, spunând că în scrisoare nu apar elemente diferite de politica externă a României. Scrisoarea deschisă publicată sâmbătă în La Republica, prin care cei şase diplomaţi NATO cereau Italiei să nu-şi retragă trupele din Afganistan, a luat prin suprindere atât autorităţile de la Roma cât şi Palatul Victoria şi presa de la Bucureşti.

În Italia, premierul Romano Prodi a convocat partidele din coaliţie pentru a se pune de acord cu elementele de politică externă şi angajamentul armatei italiene în Afganistan. Cocluzia a fost că italienii rămân acolo, dar demersul celor şase ambasadori a fost un semnal pentru autorităţile de la Roma că politica se poate face şi... altfel, într-un fel nepotrivit cu uzanţele diplomatice. În acest carusel al acuzelor şi justificărilor a fost prins şi ambasadorul României în Italia, Cristian Colţeanu. Diplomatul nu a ieşit până acum la rampă cu nicio justificare pentru iniţiativa pe care a semnat-o. Pentru premierul Tăriceanu, justificarea Ministerului de Externe nu e suficientă.

Şeful guverului vrea o anchetă din care să reiasă circumstanţele în urma cărora ambasadorul nostru la Roma a semnat scrisoarea celor şase, şi dacă a informat sau nu Ministerul de Externe înainte de a se alătura iniţiativei. În pofida criticilor formulate de premierul şi ministrul de Externe italian, Administraţia de la Washington a salutat documentul, semnat la iniţiativa ambasadorului american la Roma. Departamentul de Stat a declarat că textul este conform cu politica americană.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close