Antena 3 CNN Externe Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington susţine acţiunea militară contra Iranului

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington susţine acţiunea militară contra Iranului

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington susţine acţiunea militară contra Iranului
08 Iul 2010   •   20:16

 

 

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington a declarat că sprijină o acţiune militară contra Iranului pentru a se asigura că nu dezvoltă arme nucleare. Yousef al-Otaiba a declarat că Iran "a ameninţat procesul de pace şi echilibrul de putere" în Orientul Mijlociu.

Comentariile sale sunt cea mai ostilă denunţare a Iranului din regiunea Golfului şi reflectă nemulţumirea crescândă în regiune faţă de eşecul Occidentului de a pune capăt programului nuclear al Iranului.

"Cred că din fiecare ţară dn regiune, EAU sunt cele mai vulnerabile în faţa Iranului. Armata noastră, care există de 40 de ani, se trezeşte, visează, respiră, mânâncă şi doarme ameninţarea iraniană. Este singura ameninţare militară convenţională pentru care se antrenează armata, planifică şi se echipează. Nu există altă ameninţare, nu există altă ţară în regiune care să ameninţe Emiratele, doar Iranul. Aşa că, da, este în interesul nostru ca Iran să nu obţină tehnologie nucleară."

Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi alte monarhii din Golf, care sunt sunite, se opun vehement influenţei crescând a republicii islamice şiite a Iranului. EAU, Qatar, Bahrain şi Kuwait găzduiesc o substanţială prezenţă militară americană.

Întrebat dacă ar dori ca SUA să oprească programul nuclear al Iranului prin forţă, Otaiba a replicat: "absolut, desigur. Cred că noi suntem supuşi riscului programului nuclear Iranian mai mult decât sunteţi voi supuşi riscului

"La 12.000 de km depărtare, cu două oceane care vă înconjoară, o ameninţare nucleară iraniană nu ameninţăr SUA continentală. Poate ameninţa activele voastre din regiune, va ameninţa procesul de pace, va ameninţa echilibrul puterii, va ameninţa totul, dar nu vă va ameninţa pe voi."

Pentru ca apoi să arate că EAU sunt pregătite să "absoarbă" repercusiunile inevitabile ce vor fi declanşate de "o forţă din afară care atacă un stat musulman ".

Totuşi, guvernul EAU a emis imediat un comunicat în care susţine că declaraţiile au fost luate din context, că respinge folosirea presei şi că este angajat pentru o soluţie politică la criză. Dar nu a negat alte comentarii ale ambasadorilor.

Iran a cerut o retractare imediată a comentariilor şi arăta că turismul în  Dubai, cel mai apropiat partener commercial al Iranului, ar putea fi suspendat ca răzbunare.

 

 

Antena3.ro

 

 

×
Subiecte în articol: emiratele arabe unite program nuclear
Cele mai noi știri
Parteneri
x close