"În urmă cu aproape un sfert de secol, România a avansat rapid, devenind o democraţie modernă şi integrată în comunitarea euroatlantică. România a făcut progrese remarcabile, ceea ce face ca introducerea noii legislaţii să fie şi mai îngrijorătoare. SUA sunt îngrijorate de recentele amendamente ale Parlamentului la Codul Penal, care îi scutesc pe oficialii aleşi de investigaţiile anticorupţie şi conflicte de interes", a declarat ambasadorul american Daniel B. Baer, în cadrul Consiliului Permanent al OSCE de la Viena.
Totodată, acesta a atras atenţia că ratificarea modificărilor la Codul Penal ar slăbi statul de drept.
"Am luat notă de faptul că aceste amendamente au fost adoptate fără consultare publică sau dezbatere şi fără ca autorităţile juridice sau societatea civilă să îşi exprime punctul de vedere. Dacă vor fi ratificate, aceste amendamente vor reduce transparenţa şi vor slăbi statul de drept prin restrângerea investigaţiilor de corupţie ale DNA şi ale altor autorităţi", a mai spus Baer.
Diplomatul american a făcut apel la Parlamentul României şi la alte instituţii guvernamentale "să reconsidere această iniţiativă şi să se asigure că legislaţia României respectă angajamentele luate de România în cadrul OSCE privind statul de drept şi buna guvernare".
Totodată, Daniel B. Baer s-a referit şi la difuzarea colindului antisemit de către TVR, reamintind că pentru OSCE combaterea antisemitismului este esenţială.
"Am luat notă, de asemenea, de faptul că la 5 decembrie postul public de televiziune TVR a transmis un cântec antisemit, care chema la arderea evreilor, prezentat drept un colind tradiţional românesc de Crăciun. Salutăm condamnarea acestui cântec de către Ministerul român de Externe şi aprobăm măsurile luate de oficialii români pentru a respinge astfel de acte de intoleranţă şi pe cei care le propagă şi pentru a se asigura că (astfel de acte) nu se vor mai repeta niciodată", a declarat ambasadorul american.
Potrivit acestuia, "protejarea minorităţilor şi combaterea antisemitismului, a xenofobiei şi a tuturor formelor de intoleranţă sunt esenţiale pentru îndeplinirea angajamentelor OSCE".
Camera Deputaţilor a aprobat, în 10 decembrie, mai multe modificări la Codul Penal. Prin una dintre modificări, preşedintele şi parlamentarii au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. În aceeaşi zi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcţionarilor publici.