Cinci dintre cei şapte judecători ai Curţii Supreme, cea mai înaltă jurisdicţie britanică, au respins, miercuri, ultimul apel al lui Assange, de naţionalitate australiană, împotriva expulzării către Suedia, unde este acuzat într-un caz de viol şi agresiuni sexuale.
Dar avocaţii fondatorului WikiLeaks au obţinut de la Curtea Supremă un termen de 14 zile în care pot prezenta o cerere de redeschidere a dosarului, o întorsătură total neaşteptată.
Susţinătorii săi, între care mama sa, se tem că plecarea către Suedia este doar un preludiu la o extrădare ulterioară către Statele Unite.
Potrivit ambasadorului american în Australia, Jeffrey Bleich, cazul lui Assange, "nu mai reprezintă ceva de care Statele Unite să se îngrijoreze".
"Nu le mai interesează", a declarat diplomatul pentru televiziunea australiană ABC, într-un interviu difuzat joi.
"Şi sincer, dacă s-ar afla în Suedia, relaţiile de extrădare (între Suedia şi Statele Unite) sunt mult mai slabe decât cele între Statele Unite şi Marea Britanie", a adăugat el.
"Cred că este doar o poveste, dar nu există niciun element concret", a conchis Ambasadorul american în Australia.
În ceea ce priveşte acuzaţiile de viol şi agresiuni sexuale, Julian Assange, în vârstă de 40 de ani, şi-a susţinut permanent nevinovăţia.
De când a fost arestat în decembrie 2010 la Londra şi consemnat la domiciliu în Marea Britanie, Assange a încercat toate mijloacele pentru a scăpa de mandatul de arestare din Suedia.