Antena 3 CNN Externe Diplomat ucrainean: Ucraina ar putea renunţa la candidatura sa la NATO pentru a evita un război cu Rusia | Zelenski cere explicații

Diplomat ucrainean: Ucraina ar putea renunţa la candidatura sa la NATO pentru a evita un război cu Rusia | Zelenski cere explicații

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 09:32 14 Feb 2022 Modificat la 10:56 14 Feb 2022
soldat ucraina
Sursa foto: Getty Images

Ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC că Ucraina este dispusă să fie „flexibilă” în ceea ce privește obiectivul său de a se alătura alianței militare atlantice, o mișcare pe care președintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi un declanșator de război.

„Am putea face asta – mai ales dacă sunem amenințați așa și șantajați”, a spus Pristaiko când a fost întrebat dacă Kievul și-ar putea schimba poziția cu privire la aderarea la NATO.

Ucraina nu este membră NATO, dar are o promisiune care datează din 2008 că în cele din urmă i se va oferi oportunitatea de a adera, un pas care ar aduce alianța condusă de SUA la granița Rusiei.

Putin spune că legăturile tot mai mari ale Ucrainei cu alianța ar putea face din aceasta o rampă de lansare pentru rachetele NATO care vizează Rusia. El spune că Rusia trebuie să stabilească „linii roșii” pentru a preveni acest lucru.

Rusia a mutat peste 100.000 de soldați și arme grele la o distanță scurtă de Ucraina în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat Statele Unite și aliații săi din NATO să avertizeze că o invazie ar putea fi iminentă.

Moscova neagă că plănuiește un atac, desemnând exerciții de manevre militare, dar a emis cereri scrise ca NATO să renunțe la orice extindere ulterioară spre est, inclusiv Ucraina. Membrii NATO au respins cererea.

Președintele american Joe Biden a vorbit duminică cu omologul său ucrainean Volodmir Zelenski și a fost de acord să continue eforturile diplomatice pentru a încerca să rezolve criza, a declarat Casa Albă.

Zelenski cere explicații

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a cerut ca lumea să nu se grăbească să tragă concluzii și i-a cerut diplomatului ucrainean să-și explice afirmațiile, subliind că ambasadorul a vorbit doar despre „flexibilitatea” mandutului de negociere

Totodată, el a subliniat că oricare ar fi explicația, cursul aderării la NATO, precum și cel european, reprezintă o prioritate necondiționată a Ucrainei.

Potrivit sondajelor recente, majoritatea ucrainenilor în cazul unui referendum ar sprijini atât aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, cât și Alianța Nord-Atlantică. În special, 59,2% dintre ucraineni ar vota pentru aderarea la NATO, informează Channel 24.

Ucraina și aderarea la NATO

În 2008, Ucraina și Georgia au solicitat aderarea la Alianță. În vara anului 2020, NATO a recunoscut țara ca membru al Programului de Capabilități îmbunătățite. Ucraina trebuie să obțină un Plan de acțiune pentru aderare înainte de a se alătura Alianței.

Problema aderării Kievului la organizație l-a îngrijorat întotdeauna pe Vladimir Putin. Cu toate acestea, în decembrie 2021, el a lansat un ultimatum Statelor Unite și Alianței însăși, numind-o „garanție de securitate” pentru Rusia.

El cerea neextinderea NATO prin aderarea Ucrainei. Au fost multe negocieri în acest sens. Moscova a primit un refuz categoric. Cu toate acestea, Putin nu se oprește și cere constant aceste „garanții de securitate”.

Dacă Ucraina ar fi de acord să nu se alăture Alianței, ar însemna că liderul de la Kremlin și-a atins scopul.

×
x close