Ambasadorul Olandei la București, Roelof van Ees, a declarat, miercuri, că procesul de evaluare a informațiilor legate de o prezență a României în Spațiul Schengen este unul de durată.
Diplomatul, citat de Europa Liberă, spune că evaluarea necesară adoptării deciziilor politice necesită, la rândul ei, informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la "toate domeniile relevante".
"Când aceste informații sunt disponibile, trebuie să le cântărim și la nivel politic. Acest lucru necesită timp", se precizează în răspunsul trimis de ambasador instituției mass-media.
Roelof van Ees a mai arătat că o eventuală decizie de aprobare a Olandei pentru aderarea României la Schengen trebuie să fie acceptată și de parlamentul din Haga.
"Guvernul olandez va solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului cu privire la o decizie privind aderarea la Schengen", precizează diplomatul.
Precizările ambasadorului, în ziua în care premierul Olandei vizitează România
Roelof van Ees a confirmat că decizia Olandei va ține cont, pe lângă gradul de securizare a frontierelor, și de progresele României în domeniul Justiției și al statului de drept.
Aceste precizări vin în ziua în care premierul olandez Mark Rutte efectuează o vizită în România.
Pe agenda vizitei figurează o întâlnire cu militari olandezi la Centrul Național de Instruire "Getica" de la Cincu, împreună cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.
Guvernele statelor UE vor vota în decembrie dacă vor aproba sau nu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după mai bine de zece ani de amânare.
Fotomontaj: ambasadorul olandez la București (stânga) și barieră vamală