Celebrul monument Taj Mahal din India riscă să se prăbuşească în următorii cinci ani dacă nu sunt luate măsuri urgente pentru repararea fundaţiei mausoleului, informează
indiatimes.com. Taj Mahal are o vechime de 358 de ani.
Faimosul mausoleu din marmură este una dintre cele mai mari atracţii turistice ale Indiei, aducând patru milioane de turişti în fiecare an, în oraşul Agra din nordul ţării.
Însă râul Yamuna, aflat în imediata vecinătate, crucial pentru supravieţuirea monumentului, a fost afectat de poluare, industrializare şi despăduriri.
Specialiştii consideră că fundaţia monumentului a devenit fragilă şi a început să se dezintegreze.
Câteva crăpături au apărut la nivelul mormântului, iar patru minarete din jurul monumentului prezintă semne de înclinare.
Taj Mahal a fost construit de împăratul mogul Shah Jahan, în amintirea soţiei sale Mumtaz Mahal, care a murit pe când aducea pe lume unul dintre copii.
Mai mulţi istorici, militanţi pentru protecţia mediului, dar şi politicieni afirmă că dacă nu se iau măsuri rapide, Taj Mahal ar putea să se prăbuşească în următorii ani.
"Această minune arhitecturală îşi pierde strălucirea şi dacă acest lucru persistă, minaretele ar putea şi ele să se prăbuşească, deoarece fundaţia lor din lemn - de sub fântâni - a început să putrezească, din cauza lipsei de apă. Nimeni nu a avut voie în ultimele trei decenii să coboare pentru a verifica fundaţiile", a declarat Ramshankar Katheria, membru al consiliului local din Agra.
Profesorul Ram Nath, o autoritate în istoria monumentului Taj Mahal, a spus: "Taj Mahal stă pe malul râului Yamuna, care acum a secat. Acest lucru nu a fost prevăzut niciodată de constructori. Râul reprezintă un element constitutiv al designului său arhitectural şi dacă râul moare, atunci Taj Mahal nu poate să supravieţuiască".