Antena 3 CNN Externe „Am pierdut controlul asupra sistemului”. Scandalul vizelor UE obținute de ruși se adâncește în Polonia, Tusk recunoaște „dezastrul”

„Am pierdut controlul asupra sistemului”. Scandalul vizelor UE obținute de ruși se adâncește în Polonia, Tusk recunoaște „dezastrul”

Donald Tusk gesticuleaza
Donald Tusk. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    11 Oct 2024   •   10:46

Peste 1.800 de ruși au pătruns în Polonia pe parcursul ultimilor doi ani „fără niciun temei legal”, anunță autoritățile poloneze, plângându-se că „a fost pierdut controlul” în ce privește securitatea sistemului de obținere a vizelor, relatează Politico.

Situația s-a agravat de la începutul invaziei rusești în Ucraina, spune șeful Agenției Supreme de Audit (NIK) din Polonia.

Joi, agenția și-a publicat descoperirile în ce privește activitatea ministerului de externe al Poloniei în perioada dintre 2018 și 2024, când la guvernare se afla partidul reacționar-naționalist PiS. Conform autorităților, nenumărate nereguli au fost descoperite.

„Cel puțin din noiembrie 2022 și până în mai 2023, a existat un mecanism corupt și netransparent la Ministerul Afacerilor Externe pentru a influența anumiți consuli polonezi pentru a grăbi procedurile de obținere a vizelor. Aici se includ și obținerea de vize fără ca cei care le-au solicitat să se prezinte fizic”, spune șeful NIK, Marian Banas.

Banas a pus la îndoială și programul guvernului anterior denumit „Polonia, port al afacerilor”, care încuraja specialiști și companii să se mute în Polonia. El a fost anulat de noul guvern pro-occidental al țării, condus de Donald Tusk, la începutul anului. Banas spune că vizele oferite în cadrul acestui program „nu au nicio bază legală”.

„Acesta a fost cel mai ușor, mai rapid și mai ieftin mod de a intra pe teritoriul Poloniei și Uniunii Europene, folosit de peste 1.800 de cetățeni ai Federației Ruse între 1 martie 2022 și 31 decembrie 2023”, se arată în raportul NIK. Asta în ciuda faptului că invazia rusească în Ucraina a început de pe 24 februarie 2022.

Donald Tusk a calificat raportul drept „devastator” – „După ce a început atacul împotriva Ucrainei, aproape 2.000 de ruși au primit vize pentru Polonia, de multe ori încălcând legea și sfidând sancțiunile”, a declarat liderul polonez.

Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a declarat: „Confirmăm că o presiune scandaloasă și neavenită a fost exercitată asupra consulilor polonezi,

Nu este nimic nou pentru actuala conducere a Ministerului Afacerilor Externe și coincide cu rezultatele auditelor noastre interne. Confirmă că, din păcate, mai ales între 2018 și 2023, a existat o pierdere a controlului asupra sistemului de vize”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close