Antena 3 CNN Externe „Am încercat să-i apărăm pe ucraineni și belaruși”. Rusia, explicații halucinante la invazia în Polonia, din Al Doilea Război Mondial

„Am încercat să-i apărăm pe ucraineni și belaruși”. Rusia, explicații halucinante la invazia în Polonia, din Al Doilea Război Mondial

Invazie Rusia Polonia al doilea razboi mondial
Ministrul rus de Externe propune o explicație halucinantă, după ce a invadat Polonia, împreună cu Germania nazistă, acum 85 de ani. Sursă foto: X@mfa_russia
de A.I.    |    20 Sep 2024   •   12:39

Rusia a stârnit stupoare cu poziția exprimată la 85 de ani după ce trupele sale au invadat Polonia, împreună cu Germania nazistă, notează Politico.

Marți, Ministerul de Externe al Rusiei a postat pe rețelele sociale un videoclip care marchează evenimentele din 1939.

„La 17 septembrie 1939, Armata Roșie a lansat o operațiune militară în regiunile estice ale Poloniei, împiedicând genocidul populației din vestul Belarusului și din vestul Ucrainei”, a scris instituția citată în postarea asociată videoclipului.

Potrivit MAE rus, catalogarea Uniunii Sovietice drept „agresor” ar fi „în contradicție cu adevărul istoric”.

Moscova susține că nu a avut de ales decât să invadeze Polonia, deoarece, în caz contrar, Germania ar fi preluat toate teritoriile poloneze, lăsând țara condusă, pe atunci, de I.V. Stalin într-o poziție strategică slabă.

„Uniunea Sovietică a încercat, de asemenea, să asigure siguranța populației ucrainene și belaruse din Polonia”, a adăugat ministerul rus.

Istoria a reținut că, de fapt, Germania nazistă și Uniunea Sovietică au convenit în secret să împartă Polonia între ele, în cadrul Pactului Ribbentrop-Molotov.

Postarea ministerului de la Moscova a atras reacția ironic-incredulă a diplomației de la Berlin.

Ministerul de Externe al Germaniei a comentat, joi, la postarea Rusiei printr-un singur cuvânt: „Serios?”

Ministerul german a postat, de asemenea, o hartă a Poloniei, semnată de dictatorul sovietic Iosif Stalin și de ministrul de externe nazist, Joachim von Ribbentrop, care arată cum urma să fi împărțită țara.

Imaginea a fost postată sub hashtagurile „#MolotovRibbentropPact” și „#HitlerStalinPact”.

Politico amintește că președintele rus Vladimir Putin promovează de mult timp teorii pseudo-istorice pentru a justifica agresiunea din trecut și actuale ale Moscovei, inclusiv împotriva Ucrainei vecine.

La începutul acestui an, într-un interviu acordat fostului jurnalist Fox News, Tucker Carlson, Putin a afirmat că Polonia este de vină pentru invadarea sa de către Germania nazistă.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close