Președintele american Joe Biden și liderii politici ai aliaților din NATO se întâlnesc la Washington în această săptămână pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a celei mai mari organizații de securitate din lume, relatează presa internațională.
Summitul de trei zile începe marți și are loc în timp ce situația pe frontul din Ucraina este marcată de efortul Rusiei de a-și intensifica ofensiva și de a-și accentua avantajul pe câmpul de luptă.
Reuniunea de la Washington se va concentra asupra modalităților de a reasigura Ucraina de sprijinul durabil al NATO și de a oferi ucrainenilor speranța că ţara lor va supraviețui celui mai mare conflict militar din Europa din ultimele decenii.
Președintele Biden, confruntat la el în țară cu apeluri de retrageri din cursa prezidențială și cu comentarii publice care-i pun la îndoială capacitatea de a guverna SUA, va trebui să le dovedească partenerilor din NATO că este liderul pe care aceștia se pot baza.
Ce planuri au aliații la summitul de la Washington
La Washington, liderii NATO vor aproba un nou plan de coordonare pentru livrările de armament către Ucraina și pentru instruirea forțelor sale armate. Liderii vor reînnoi promisiunea că Ucraina se va alătura alianței într-o zi, dar nu în timp țara ce este în război.
Aliații vor mai vor dezvălui un "plan punte" spre aderare pentru Ucraina și vor anunța măsuri pentru consolidarea apărării aeriene a Kievului, a declarat un oficial american de rang înalt sub acoperirea anonimatului.
"Aliații vor reafirma că viitorul Ucrainei este în NATO, vor face noi anunțuri semnificative cu privire la modul în care vom crește sprijinul militar, politic și financiar al NATO pentru Ucraina. Asta face parte din planul punte Ucrainei spre NATO", a adăugat el.
Oficialul american a mai precizat că noul plan include coordonarea antrenamentelor, logistica și dezvoltarea forțelor armate.
"Este un efort serios de a aduce Ucraina într-o poziție în care va fi pregătită să își asume rolurile şi responsabilitățile în cadrul alianței încă din prima zi", a conchis acest oficial.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a încercat fără succes să obțină anul trecut, la summitul de la Vilnius, invitarea țării sale în organizație, este așteptat să participe la Washington.
El spune că summitul din acest an ar trebui să rezolve problema invitării Kievului în alianță.
Ce este NATO și cum își apără membrii
Înființată în 1949, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord sau NATO a fost formată inițial de 12 țări. A apărut ca reacție la necesitatea de a contracara amenințarea la adresa securității europene reprezentată de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.
Rândurile NATO au crescut simțitor de la semnarea Tratatului de la Washington în urmă cu 75 de ani, ajungând la 32 de țări după aderarea Suediei în acest an, îngrijorată de o Rusie tot mai agresivă.
Garanția de securitate colectivă a NATO, stipulată în articolul 5 din tratat, stă la baza credibilității sale. Este un angajament politic al tuturor aliaților de a veni în ajutorul oricărui membru care a fost atacat.
Ușile NATO sunt deschise oricărei țări europene care dorește să adere şi poate îndeplini cerințele şi obligațiile asumate de membrii săi.
Este important de menționat că NATO ia decizii prin consens, astfel încât fiecare membru are drept de veto.
Activitatea de zi cu zi a NATO este condusă de secretarul său general. În prezent funcția este deținută de fostul prim-ministru norvegian Jens Stoltenberg, care va fi înlocuit la 1 octombrie de prim-ministrul olandez Mark Rutte.
Stoltenberg a avut un mandat extraordinar de 10 ani, care început în anul în care Rusia a anexat unilateral Crimeea.
Cartierul general militar al NATO se află în apropiere, în Mons, Belgia. Acesta este întotdeauna condus de un ofițer american de rang înalt. Actualul comandant suprem al forțelor aliate din Europa este generalul Christopher Cavoli.
Ce a pregătit NATO pentru a descuraja Rusia
În al treilea an de război, NATO are 500 000 de militari pregătiți să contracareze atacuri terestre, maritime, aeriene sau hibride.
Alianța şi-a dublat numărul de grupuri de luptă de-a lungul flancului său estic, la granița cu Rusia şi Ucraina.
Aliații desfășoară aproape în permanență exerciții militare, iar unul dintre acestea, Steadfast Defender 2024, a implicat în acest an aproximativ 90 000 de soldați care au acționat în întreaga Europă.
În urmă cu un an, în condițiile în care nu se întrevedea sfârșitul războiului din Ucraina, aliații au convenit să facă din ținta de 2% din PIB-ul național pentru Apărare un nivel minim al cheltuielilor, mai degrabă decât un plafon.
23 de țări sunt așteptate să se apropie de obiectivul de cheltuieli în acest an, față de doar trei în urmă cu un deceniu.