Antena 3 CNN Externe Alertă sanitară pentru riscul de infectare cu virusul Oropouche, în America Latină. Cum se manifestă boala care poate fi fatală

Alertă sanitară pentru riscul de infectare cu virusul Oropouche, în America Latină. Cum se manifestă boala care poate fi fatală

tantar
Virusul Oropouche poate fi răspândit de ţânţari şi musculiţe care se hrănesc cu sânge. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    06 Aug 2024   •   23:01

Organizaţia Panamericană a Sănătăţii (OPS) a emis o alertă epidemiologică pentru riscul de infectare cu virusul Oropouche (OROV), o boală rară răspândită de ţânţari şi musculiţe care se hrănesc cu sânge, relatează marţi UPI, potrivit Agerpres.

Cel puţin 8.078 de cazuri confirmate de virus Oropouche, dintre care două fatale, au fost raportate în America Centrală şi de Sud, potrivit serviciului ReliefWeb al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

"Organizaţia Panamericană a Sănătăţii/Organizaţia Mondială a Sănătăţii îndeamnă statele membre să consolideze supravegherea şi să pună în aplicare diagnosticul de laborator pentru identificarea şi caracterizarea cazurilor, inclusiv a cazurilor fatale şi a transmiterii verticale potenţial asociate cu infecţia cu OROV", a indicat joi ReliefWeb.

OPS este o agenţie specializată a ONU responsabilă de cooperarea internaţională în domeniul sănătăţii în Americi.

Cazurile sunt concentrate în Bolivia, Columbia, Cuba, Peru şi Brazilia.

Brazilia este ţara care a raportat cele mai multe cazuri confirmate, 7.284, şi unde au fost raportate cele două decese, două femei de 21, respectiv 24 de ani. De asemenea, un al treilea caz mortal este investigat în Brazilia.

Anul trecut, în Brazilia au fost raportate doar 832 de cazuri.

Care sunt simtomele infectării cu virusul Oropouche

Potrivit OPS, cele două tinere au murit la câteva zile după ce au prezentat simptome bruşte precum febră, dureri musculare, în spatele orbitelor şi de cap şi vărsături.

Simptomele virusului Oropouche sunt similare cu cele ale febrei dengue, conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.

CDC a informat la 17 iulie "despre posibile cazuri de transmitere a virusului Oropouche de la mamă la copil, la gravide". În acest sens, CDC a transmis că lucrează împreună cu OPS şi alţi parteneri internaţionali pentru a afla mai multe despre riscurile potenţiale ale virusului Oropouche în timpul sarcinii.

Nu există vaccinuri sau medicamente antivirale specifice pentru a preveni sau trata infecţiile cu Oropouche, potrivit CDC.

CDC recomandă prevenirea muşcăturilor de insecte.

"Pacienţii se recuperează, de obicei, fără sechele pe termen lung, inclusiv în cazuri grave", a indicat CDC. "Au fost foarte puţine decese raportate în rândul persoanelor infectate cu virusul Oropouche", a precizat instituţia.

Virusul a fost raportat pentru prima dată în zona râului Oropouche din Trinidad şi Tobago, în 1955.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close